Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M vill minska antalet asylsökande i Sverige

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström och partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Moderaterna säger att Sverige bör ta emot betydligt färre asylsökande. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, att Sverige bör ligga på ungefär samma nivå som Norge, Danmark och Finland. Det vill säga 5 000–8 000 asylsökande per år, i stället för omkring 21 000 personer årligen som i dag.
Som åtgärder för att minska antalet asylsökande föreslås att en så kallad säkra länder-lista upprättas. M vill även att utvisningar ska genomföras mer effektivt och man vill bland annat ta bort rätten till sjukvård, utöver akutvård, för vuxna som lever gömda, samt skärpa reglerna för anhöriginvandring.
Gå till toppen