Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

21-åring häktad för mordförsöket i busskuren

Kvinnan i busskuren angreps med en planka och har livshotande skador. En 21-årig man, som tidigare fått sluten psykiatrisk vård, har häktats som misstänkt för försök till mord. Han saknar koppling till offret. Mannen erkände under häktningsförhandlingen överfallet på kvinnan.

Kvinnan fick livshotande skador efter överfallet på busshållplatsen på Lönngatan natten till söndag.Bild: Johan Nilsson/TT
Kvinnan i 25-årsåldern överfölls vid en busshållplats på Lönngatan natten till söndag. Hon fördes till Skånes universitetssjukhus med livshotande skador.
– Kvinnan har livshotande skador. Utredningen pågår. De kände inte varandra, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus på måndagen.
Enligt källor till Sydsvenskan ska en man ha smugit sig på kvinnan och slagit henne med en planka i huvudet upprepade gånger. Mannen och kvinnan är obekanta med varandra.
En 21-årig man greps och anhölls natten till söndag, misstänkt för försök till mord.
Det finns vittnen som pekar ut mannen. Och han uppges ha haft blodstänk på sina kläder vid gripandet.
Häktningsförhandling mot mannen startade klockan 13.30 på måndagen.
Genom sin advokat erkände 21-åringen överfallet. Däremot nekade han till att hans uppsåt vara att försöka mörda kvinnan.
Enligt åklagaren Fredrik Jönsson har mannen ännu inte gett någon förklaring till överfallet.
– Jag uppfattar det som att han erkänner våldet men inte brottsrubriceringen försök till mord, säger han.
Utredningsläget bedömer han som gott.
– Med tanke på hans inställning och på att det vi säkrat spår på honom som nu ska analyseras så ser bevisläget bra ut, säger Fredrik Jönsson.
Malmö tingsrätt tog beslutet att häkta honom misstänkt för försök till mord. Häktningstiden är satt till fyra veckor, dubbelt så långt som det sedvanliga.
Mannen ska dessutom genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten valde att skicka honom på en större genomlysning direkt, istället för det gängse att inleda med en ”mindre” psykiatrisk undersökning.
Polisutredningen hanteras av roteln för grova brott i Helsingborg, på grund av den hårda belastning som Malmöpolisen utsatts för.
21-åringen greps klockan 01.48 natten mot söndag.
Mannen togs så sent som i juni förra året in för psykiatrisk tvångsvård.
I juli samma år överklagade 21-åringen tvångsvårdsbeslutet. Mannen förnekade då allvarlig psykisk störning.
Men en chefsöverläkare ansåg att intagningsbeslutet var korrekt. Det framgår i rättshandlingar att 21-åringen haft kontakt med psykiatrin sedan 2016.
Anledningen till att mannen togs in i juni 2018 var att han ”attackerat nära anhöriga”.
Så sent som för 13 månader sedan, i oktober 2018, tog förvaltningsrätten beslut om psykiatrisk tvångsvård i högst sex månader.
Sluten psykiatrisk vård får ges endast om patienten lider av en allvarlig psykisk störning och på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom att patienten är intagen på en sjukvårdinrättning.
Gå till toppen