Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samordnad hatattack mot judar i Norden

Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag. Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att attacken är unik i sin omfattning.

Stockholms stora synagoga utsattes för den koordinerade attacken. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Under natten till i söndags, som markerade årsdagen för novemberpogromernas inledning 1938, sattes antisemitiska klistermärken upp på judiska institutioner på flera håll i Sverige, Norge, Danmark och Finland, skriver Göteborgs-Posten.
Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att klistermärkena upptäcktes på söndagsmorgonen.
– Det är vanligt med enskilda incidenter, det har vi sett på många olika platser i Sverige, men det är som är nytt är det sker så pass koordinerat i fyra olika länder och i en mängd olika städer, säger Verständig till TT.
Judiska centralrådet har polisanmält händelsen och informerat medlemmarna om det som skett, men har inte vidtagit några ytterligare åtgärder mot bakgrund av det långtgående säkerhetsarbete som redan finns vid judiska institutioner i Sverige och i andra nordiska länder.
– Det är svårt att göra så mycket mer än att allvarligt begränsa verksamheten, och där bedömer vi inte att vi är, säger Verständig.
Klistermärkena är identiska med de gula stjärnor som judarna tvingades att bära i Tyskland och i de tyskockuperade länderna under upptakten till Förintelsen under andra världskriget. Verständig säger att det mesta tyder på att gärningsmännen tillhör vit makt-miljön med tanke på information på rörelsens egna webbsidor och på den nazistiska symbolen.
– Det som har skett är att vit makt-grupperingarna har blivit betydligt mer aktiva under de senaste två–tre åren, och antisemitismen är deras kärnideologi, säger han.
Klistermärkena är inte de enda antisemitiska attackerna i anslutning till årsdagen för kristallnatten. Nazistiska slagord och hakkors har även klottrats vid entrén till en skola i Södertälje, skriver Länstidningen. Dessutom har över 80 gravstenar på en judisk begravningsplats i Randers i Danmark vandaliserats, rapporterar danska medier.
Fakta

Kristallnatten

Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndigheter fram "folkets vrede" mot judar över hela Tyskland. Regissören bakom den så kallade kristallnatten var propagandaminister Joseph Goebbels. Attackerna var inledningen på de så kallade novemberpogromerna mot judar i Tyskland och Österrike.

Över hela landet krossades skyltfönster och inredningar i butiker och restauranger ägda av judar – därav benämningen av händelsen – medan polis och militär stod bredvid eller själva deltog i denna prolog till det som skulle bli Förintelsen.

Judar som uppfångades på gatorna förnedrades och misshandlades. Flera hundra mördades. Cirka 30000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.

Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten. Regimens förklaring till händelserna var det tyska folkets vrede över att en från Tyskland utvisad jude skjutit en tysk diplomat i Paris den 7 november.

Gå till toppen