Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre teorier om mordet på 15-åringen

Hämnd. Revirkrig. Obetalda skulder. Och i botten den öppna droghandeln. Här är tre teorier som Malmöpolisen jobbar efter i jakten på 15-åringens mördare.

Polisens tekniker vid platsen för skjutningen på Möllan.Bild: Patrick Persson
En 15-åring blev skjuten till döds och en annan 15-åring vårdas fortfarande nedsövd på sjukhuset. Läget är stabilt men allvarligt, enligt polisen.
På måndagens presskonferens framkom att de båda 15-åringarna var kända av polisen sedan tidigare trots sin unga ålder.
Polisledningen pekar ut den öppna droghandeln som roten till det dödliga våldet i Malmö – även till mordet på 15-åringen.
– Det handlar om cannabis, sa Stefan Sintéus under en presskonferens.
Enligt flera källor till tidningen är de två 15-åringarna kända av både polisen och socialtjänsten.
– Men ingen människa, framförallt inte ett barn, förtjänar detta fruktansvärda öde, säger en poliskälla med insyn.
Frågan varför pojkarna blev beskjutna är ännu obesvarad. Malmöpolisen jobbar utifrån tre motivbilder:

1. Hämnd

Ett spår är att pojkarna besköts som hämnd för ett tidigare mord på en man med nära kopplingar till en central person i Malmös undre värld.
Attacken mot 15-åringarna kan enligt den teorin vara en hämndaktion, inte för att 15-åringarna själva misstänks ha någon direkt koppling till mordet, utan för att de kan ha haft kontakter med personer som kan vara skyldiga, enligt poliskällan som inte kan lämna mer detaljer.

2. Obetalda skulder

– Det kan vara så enkelt att de ”inte har gjort rätt för sig” enligt de kriminellas sätt att se på det, säger poliskällan.

3. Revirkrig

Poliskällor pekar ut två tongivande kriminella som ansvariga för knarkhandeln runt Möllan. Nu finns det indikationer på att andra försöker ta över.
– Attacken mot pojkarna kan enligt den teorin ses som en varning mot de som försöker ta över, säger poliskällan.
Utifrån dessa tre teorier försöker Malmöpolisen närma sig det troligaste motivet.
– Vi har ungefär tio hypoteser som vi försöker ställa fram mot varandra och för att hitta den bästa, säger en polis med insyn.
En intressant person i sammanhanget är en äldre släkting till den skottskadade pojken.
– Vi försöker få tag på honom men han är borta. Vi trodde först att det var han som blev mördad. Vi vill höra honom upplysningsvis. Han är inblandad i narkotikahandeln och befinner sig högre upp i hierarkin.
Malmöpolisen kommer att få förstärkning från andra delar av landet och de resurserna kommer framförallt att rikta sig mot droghandeln. Ett problem som boende runt Möllan klagat på i tio år.
Varför har ni inte tagit tag i den öppna gatulangningen kring Möllevången tidigare?
– Det har vi gjort. Vi har åtskilliga gånger gått på dem som säljer. Men problemet är att när vi tar dem, har de en ringa mängd narkotika på sig och når inte upp till den straffskala då man blir frihetsberövad. Vi har varit där och rensat flera gånger. Men så länge det finns köpare till ett gram cannabis finns säljarna kvar, säger Stefan Sintéus.
Poliser tipsar oss och säger att spana på smålangare är nedprioriterat av polisledningen, stämmer det?
– Nej, det är det inte. Vi har tre fokusgrupper som jobbar med detta. Två på söder och en på norr och det är inte nedprioriterat, säger Stefan Sintéus.
Kommer det att prioriteras upp?
– Ja, vi kommer att resursförstärka dem med det de behöver. Det ingår i det arbetet som jag ska planera nu som regional kommenderingschef, säger Stefan Sintéus.
Gå till toppen