Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Demokratin ska inte finansiera sina fiender.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp ifrågasätter Fortbildningsrådets miljonregn över studieförbundet Ibn Rushd.Bild: Susanna Persson Öste /TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ett demokratiskt samhälle måste acceptera att organisations-, mötes-, åsikts- och yttrandefrihet även omfattar grupper som vill krossa demokratin och friheten: nazister, islamister eller vänsterextremister.
Men toleransen mot de intoleranta får inte vara gränslös. Framför allt bör demokratins institutioner inte vara så aningslösa att de göder demokratins fiender med ekonomiska bidrag.
Så borde det inte vara. Men så är det i Sverige. Vilket vid det här laget knappast är någon hemlighet.
Enligt Säkerhetspolisens bedömning tar ett ”relativt stort antal” organisationer med kopplingar till extremistmiljöer – i första hand våldsbejakande islamism – emot ekonomiska bidrag från såväl stat som kommun. Det rör sig om miljontals kronor som på sikt kan bidra till radikalisering och till att extremistmiljöer växer.
Varningen kommer i Säpos yttrande över utredningen Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället.
Problemet är inte begränsat till våldsbejakande grupper.
Nyligen fick Mucf, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, rätt i en tvist mot Sveriges unga muslimer, Sum. Mucf beslutade 2016 att avslå en ansökan från Sum om statsbidrag och att kräva tillbaka tidigare utbetalade bidrag Sum fått. Skälet var att Sum enligt Mucf inte respekterade ”demokratins idéer”.
Efter diverse juridiska turer har kammarrätten nu gett Mucf rätt:
”Sveriges unga muslimer och dess medlemsföreningar har bjudit in flera olämpliga föreläsare. Det har också funnits företrädare för organisationen som har uttalat sig i strid med demokratins idéer”, konstaterar kammarrätten.
Beslutet reser en del intressanta frågor var gränsen ska sättas när det gäller ”respekt för demokratin”.
En organisation som Ung Vänster anses uppfylla demokratikravet, Ung Vänster är en revolutionär organisation vars mål är ”det klasslösa samhället” – alltså kommunism – och där den ”väpnade kampen” ses som en utväg i det fall samhällsomvandlingen inte kan åstadkommas på fredlig och demokratisk väg.
Under 2018 fick studieförbundet Ibn Rushd cirka 33 miljoner kronor i bidrag från Folkbildningsrådet. Ibn Rushd är en del av det islamistiska Muslimska brödraskapets europeiska nätverk, i likhet med tidigare nämnda Sveriges unga muslimer och Islamiska förbundet.
Ibn Rushd arrangerar tillsammans med Sum och Islamiska förbundet Muslimska Familjedagarna, dit antisemitiska och homofoba talare inbjudits vid flera tillfällen.
Man kan med terrorismforskaren Magnus Ranstorp och Aje Carlbom, socialantropolog vid Malmö universitet, fråga sig varför skattemedel går till en organisation som strävar efter att bygga upp ett parallellsamhälle i Sverige – ett ”muslimskt civilsamhälle” som Ibn Rushds företrädare kallar det – vid sidan av majoritetssamhället.
Lägg till detta hur friskolesystemet kan utnyttjas av aktörer ur de extrema miljöerna.
Så har den beryktade Vetenskapsskolan i Göteborg sedan starten 2009 fått 275 miljoner kronor i skattemedel. Skolans tidigare huvudman och vd, Abdel Nasser El-Nadi, är en av de radikala islamister som regeringen nyligen beslutade ska utvisas då de utgör ett hot mot rikets säkerhet. El-Nadi har sålt skolan, men enligt en granskning av stiftelsen Doku och Expressen arbetar ett par återvändare från krigets Syrien fortfarande kvar på skolan. En av dem är en kvinna som sommaren 2015 for ner till Syrien för att leva med sin dotter och dotterns make – enligt Doku en känd IS-terrorist.
När extremister som på goda grunder kan misstänkas vilja radikalisera barn och ungdomar tillåts driva skolor är det väl själva definitionen av aningslöshet.
Gå till toppen