Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De tände ljus på Lönngatan: ”Hon ska inte vara ensam i detta”

Överfallet på Lönngatan har väckt oro bland unga kvinnor i Malmö. Under tisdagskvällen samlades några av dem vid den busshållplats där en man helt oprovocerat attackerade en kvinna i lördags.
– Det har varit mycket i Malmö på sistone. Detta har hamnat i skymundan, säger Amila Zahirovic.

Alice Fresia, Amila Zahirovic och Angnes Pendek tände ljus vid busshållplatsen där en kvinna utsattes för en våldsam attack i lördags.Bild: Patrick Persson
Lönngatan, tisdag kväll. 35:ans buss stannar till vid busshållplatsen där en kvinna blev brutalt attackerad i lördags. Utanför busskuren står sex unga kvinnor i tjocka jackor och pratar. De har tänt värmeljus som bildar ett hjärta, och i mitten har de lagt några blombuketter. De känner inte varandra, men har mötts upp för att uppmärksamma den våldsamma attacken.
– Många som jag pratar med reagerar på att det var så oprovocerat, säger Amila Zahirovic.
Varken hon eller någon av de fem andra unga kvinnorna Sydsvenskan träffar vid busskuren känner offret. Under tisdagen rapporterade polisen att kvinnan fortfarande vårdas på sjukhus och har livshotande skador. En 21-årig man häktades under tisdagen som misstänkt för attacken. Tingsrätten har beslutat att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Blommor och ljus vid busshållplatsen.Bild: Patrick Persson
Enligt källor till Sydsvenskan ska mannen ha smugit sig på kvinnan och slagit henne med en planka i huvudet upprepade gånger. Mannen och kvinnan är obekanta med varandra.
– Jag känner inte henne, men jag blev så förbannad när jag hörde om det, säger Karianne Esseveld som i går beslöt sig för att bjuda in till samlingen i en Facebookgrupp.
Hon plockar fram ett litet kuvert, med presentkort hos en blomsterbutik. Det ska överlämnas till en närstående till kvinnan.
– Det är för att visa att hon inte ska vara ensam i detta, säger hon.
Några av de som samlats på platsen vittnar om att de är rädda för att gå ut ensamma.
I närheten av Lönngatan bor Cecci Bengtsson och Sara Eklund i en lägenhet.
– Jag var ute med hunden femton minuter före det hände. Det hade lika gärna kunnat vara jag som blev utsatt, säger Cecci Bengtsson.
Karianne Esseveld startade självförsvarskurser efter att det skedde flera överfallsvåldtäkter i Malmö i fjor. Det har hjälpt henne att känna sig trygg.
– Klart man blir orolig, men jag tänker inte bli rädd. Jag reagerar med handlingskraft på sådana händelser, säger hon.
”Det har varit mycket i Malmö på sistone. Det här har hamnat i skymundan”, säger Amila Zahirovic som var en av dem som samlats vid busshållplatsen på Lönngatan under tisdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen