Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny öppning i Sandy Hook-fallet efter HD-dom

Högsta domstolen i USA har levererat en dom som kan resultera i att vapenföretaget Remington ställs till svars för den brutala massakern på Sandy Hooks för- och lågstadieskola då 20 barn och sex lärare mördades av en ensam gärningsman.

En man hedrar offren vid den minnesplats som utformades efter Sandy Hook-massakern år 2012 då 20 barn och sex lärare mördades av en ensam gärningsman ArkivbildBild: Charles Krupa/AP/TT
Händelsen ägde rum i staden Newtown i delstaden Connecticut 2012. Gärningsmannen, den 20-årige Adam Lanza, använde det halvautomatiska vapnet AR-15 under dådet. Efter massakern sköt Lanza sig själv. Senare hittades också hans mor död i deras gemensamma hem.
År 2014 gick ett antal anhöriga till offren för skolmassakern samman och stämde vapentillverkaren Bushmaster Firearms, som ägs av Remington. Enligt stämningen borde vapnet AR-15 aldrig ha sålts till allmänheten, eftersom det var tillverkat för militär användning.
”Gång på gång har mentalt instabila personer och brottslingar med lätthet fått tillgång till AR-15 och kunnat släppa lös gevärets dödliga kraft på våra gator”, stod det i dokument som lämnades in till domstolen.
Remington har i sin tur överklagat stämningen men på tisdagen meddelade HD att vapenföretagets begäran avslås, vilket ger offrens anhöriga rätt att driva sin stämningsansökan vidare.
Rättad: I en tidigare version beskrevs vapnet AR-15 felaktigt.
Gå till toppen