Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S: Byt bort kommunal mark för att få till fler hyresbostäder

Lunds kommun bör försöka byta bort kommunal mark i Stångby och på Brunnshög mot fastigheter som ägs av företag på Västerbro och Källby. Det föreslår Socialdemokraterna i en färsk motion.

Öresundsvägens industriområde ska i framtiden bli stadsdelen Västerbro, med tusentals nya bostäder.Bild: Bengt Arvidson
Lunds kommun har ett stort markinnehav på Brunnshög och i Stångby, två områden där det kommer att byggas mycket de kommande åren.
Men på Öresundsvägens industriområde, som är tänkt att omvandlas till den nya stadsdelen Västerbro, ägs nästan all mark av privata företag.
Även i området som ska bli den nya stadsdelen Källby, i sydvästra Lund, är det kommunala markinnehavet begränsat.
Detta riskerar att leda till att de två nya stadsdelarna i princip endast får bostadsrätter och knappt några hyresrätter, fruktar Socialdemokraterna. Därför föreslår partiet, genom en motion skriven av Björn Abelson (S), att kommunen ska erbjuda fastighetsägare på Västerbro och Källby möjligheten att byta bort sin mark där mot kommunal mark i Stångby och på Brunnshög.
Sådana byten skulle vara positiva för både de kommersiella bolagen och kommunen, menar Abelson.
Fördelen för de privata företagen blir att de får mark som de kan bebygga snabbare än den som de äger idag. Kommunen får i sin tur möjligheten att se till att det blir fler hyresrätter på Västerbro och Källby.
Gå till toppen