Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ta SCB:s missar på allvar. Rätt siffror kan avgöra allt.

Lena MickoBild: Henrik Montgomery/TT
Vad händer om de officiella siffrorna inte stämmer? Regeringen ställs inför frågan när härvan av felaktiga uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB, börjar nystas upp.
I mitten av oktober slog SCB larm om att något var fel med arbetslöshetssiffrorna. Den tvärvändning på arbetsmarknaden som statistiken gav sken av bekräftades inte från annat håll. En närmare granskning visade oförklarliga avvikelser i den så kallade rådatan från en samarbetspartner, konsultbolaget Evry. Nu visar det sig att felaktigheterna även har påverkat nationalräkenskaperna. SCB får gå bakåt i tiden och räkna om tillväxten för Sveriges bruttonationalprodukt, BNP.
Det kan kanske framstå som en formalitet, men måste tas på stort allvar. Många av de tyngsta politiska besluten fattas utifrån bilden av hur det går för landet. Alltifrån ekonomiska stimulanser till arbetsmarknadsåtgärder regleras utifrån måtten på tillväxt och arbetslöshet.
"Nu är inte det här den enda källan, men SCB:s underlag är verkligen en viktig pusselbit", säger civilminister Lena Micko (S) i en kommentar till TT.
Hon har kallat till sig myndighetens generaldirektör Joakim Stymne för att reda ut hur det kunde bli som det blev. Det är minst sagt på sin plats.
För SCB har det blivit allt svårare att få folk att vilja delta i telefonintervjuer. Därför överläts en del av Arbetskraftsundersökningen till Evry 2015. Samarbetet har sedan utökats rejält. Sedan förra sommaren står konsultbolaget för hälften av intervjuerna. Hur lämpligt det är kan ifrågasättas, att döma av en granskning som Aftonbladet har gjort. Källor vittnar om dåliga arbetsförhållanden med löneavdrag vid toalettbesök. De säger sig också ha sett återkommande tecken på att material från falska telefonintervjuer har skickats vidare till SCB.
Inte bara tycks intervjuare med prestationsbaserade löner ha kunnat förfalska enkätsvar. Själva upplägget i avtalet mellan Evry och SCB kan ha inbjudit till att sätta anställda under stor press. Genom att dubbla antalet svarande jämfört med miniminivån har bolaget kunnat få 24 gånger högre ersättning. Enligt granskningen ska somliga intervjuare dessutom ha svaga kunskaper då det gäller såväl arbetsmarknaden som svenska språket.
Det låter varken som värdiga eller tillförlitliga former för att ta fram offentlig statistik. På tisdagen kom beskedet att SCB avslutar sitt samarbete med Evry. Ändå kvarstår frågetecken kring vilka rutiner som finns för upphandling och kvalitetssäkring. Visst slog myndigheten själv larm om de felaktiga siffrorna så snart de kom till dess kännedom, men trovärdigheten har tagit skada. En myndighet som jobbar med avancerade statistiska metoder och återger sina resultat på decimalen kan inte kosta på sig att förknippas med felaktigheter.
"Jag kan inte riktigt svara på exakt vilka politiska beslut som fattats med hänvisning till statistiken, eftersom den inte är den enda källan", säger Lena Micko.
Men under olyckliga omständigheter skulle missvisande uppgifter kunna leda till felsatsningar för miljardbelopp. Otillförlitliga siffror kan skaka hela länder. Eller mer än så, vilket ett skräckexempel kopplat till Greklandskrisen visade. Hela eurozonen gungade i svallvågorna av avslöjandet om bluffen med grekernas nationella statistik.
Vid jämförelse är SCB-haveriet en västanfläkt. Men felaktigheterna måste följas upp ordentligt. Särskilt som statistiken inte bara kan vara avgörande för politikers beslut, utan även för väljares.
Måtten på hur det går för landet har svåröverskattad betydelse vid utvärdering av hur de folkvalda styr. I förlängningen blir det därför ett demokratiproblem om trovärdigheten urholkas för SCB.
Gå till toppen