Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD slår fast: Arlövsbo får fängelse för uppmaning att skicka pengar till terrorgrupper

Högsta domstolen fastställer domen mot Ahmed Qadan från Arlöv för att han på Facebook uppmanat folk att skänka pengar till terrorgrupperna Islamiska staten och Jabhat al Nusra.
Han döms till sex månaders fängelse.

Ahmad Qadan på ett foto från Syrien som han själv lagt upp på Facebook
Fallet är det första som prövats enligt den nya lagen om "offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt farlig brottslighet."
Därför har Qadan beviljats prövningstillstånd i HD.
Under 2017 fälldes Qadan först av Malmö tingsrätt och därefter av hovrätten över Skåne.
Båda domstolarna slog fast att det var ställt utom rimligt tvivel att det var Ahmed Qadan som under fingerat namn mellan oktober 2014 och mars 2015 publicerade uppmaningar på Facebook att skänka pengar till IS och Jabhat al-Nusra – en gren av al-Qaida som i dag bytt namn till Jabhat Fateh al-Sham.
Båda organisationerna är terrorlistade av FN och EU.
I en post skrev Qadan till exempel: ”Hjälp oss att förse bröderna vid fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon” och ”Kontakta mig för att utrusta era bröder i fronten!”
Pengarna skulle gå till vapen via två finansiärer. En av dem, shejk Shafi al-Ajmi, listas som terrorfinansiär av USA, FN och EU.
När Säpo slog till hemma hos Qadan i Arlöv hittade man bilder från Syrien där han bär uniformsliknande klädsel och basker. Qadan själv har uppgett att han bara lånat kläderna inför fotograferingen.
Från bostaden i Arlöv har han lagt ut länkar till terrorpropaganda, bland annat filmen ”The Path of Salvation” med texten ”Må Allah stabilisera och stärka Jabhat al-Nusra! Utan tvekan den mest älskade och balanserade gruppen i Syrien”.
I rättegången hävdade Qadan att han samlade in pengar till nödlidande i Syrien. Facebookkontot var inte hans.
När Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd gällde det dock inte själva sakfrågan – att Qadan uppmanat folk att skänka pengar till IS och Nusrafronten ansågs bevisat – utan om det var brottsligt enligt den nya lagen.
Qadan och hans advokat Thomas Olsson har hävdat att det inte är kriminellt att uppmana någon att skänka pengar till "stridande part" i ett krig.
– Oavsett vad man tycker om IS och al-Qaida så var de ju väpnade styrkor som stred mot den syriska regimen, sa Thomas Olsson.
Men HD gör en annan bedömning: "När pengar går till inköp av vapen till organisationer som regelmässigt utför terrorhandlingar mot civila som ett led i sin krigföring, är det inte möjligt att skilja mellan att vapnen används mot fiendestyrkorna i den väpnade konflikten och att vapnen används för terrorhandlingar mot civila."
Att finansiera terrorbrott har länge varit brottsligt i Sverige. Redan 2006 berättade Sydsvenskan om tre män som drev en "terrorbank" i ett gatukök i Malmö. Insamlade pengar skickades från Malmö till de al-Qaida närstående terrorgrupperna Ansar al-Islam och Ansar al-Sunna, som i februari 2004 utförde ett självmordsattentat i Arbil i norra i Irak med över hundra dödsoffer. Männen i Sverige dömdes till långa fängelsestraff.
Men för Säpo och åklagarna har det varit svårt att "följa pengarna" och bevisa terrorfinansiering.
Den nya lagen från 2016 (rekryteringslagen) - som Arlövsbon nu döms enligt – innebär att blotta uppmaningen åt andra att finansiera terrorism och annan allvarlig brottslighet är brottsligt.
I fallet med Ahmad Qadan har åklagaren alltså inte behövt "follow the money" och bevisa att pengar verkligen samlats in och skickats till IS och Jabhar al-Nusra.
Gå till toppen