Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon får idéer att lyfta: ”Jag har en tydlig vision”

Elin Frost skriver, organiserar och drömmer om ett konstnärligt samarbete kring tången på Näset. Möt kulturproducenten som flyttade till Falsterbo efter att ha sammanställt ett Excelark.

"Jag ville inte ha ett liv där ordet livspussel förekom", säger Elin Frost.Bild: Elin Wrethov
Hon kallar sig för kulturproducent, trots att hon är utbildad kaospilot och dramatiker. Det är greppbart för de flesta – en som producerar kultur.
– Jag har en mer instrumentell syn på kultur än många renodlade konstnärer. Jag har en tydlig vision med tydliga mål. Sen har jag olika roller i olika sammanhang, säger Elin Frost.
Vi träffas på Spelabäcken i Skanör. Till helgen arrangerar Elin "Näsets skrivardagar" på hotellet. Kursen är öppen för alla som vill komma igång med sitt skrivande.
– Det handlar inte om att skriva rätt eller fel. Det är jag ointresserad av. Vi tenderar att blanda ihop kreativitet och kritik. Jag försöker dela upp det. För många gör självkritiken att de inte ens kommer i gång. Andra skriver och kommer aldrig till det självkritiska, det blir inte heller bra...
Tidigare har hon arrangerat skrivarkurser i mindre skala på Skanörs bibliotek.
Elin Frost föddes i Umeå men har bott "överallt", säger hon. De senaste tre åren i Falsterbo.
– Det är faktiskt det längsta jag någonsin bott på ett ställe.
Skrivandet har varit den röda tråden sedan tonåren. Utifrån det har hon rört sig mellan dramatik, film, gestaltning, projektledning.
– Jag ville inte ha ett liv där ordet livspussel förekom. Men vi lever i en tid där allt är ett pussel. Så det krävs att man offrar saker. Jag har väl offrat en rak karriär framåt, säger Elin och skrattar.
Efter en master i Kultur och mediegestaltning håller Elin Frost på att leta möjliga tvärvetenskapliga doktorandprojekt. Samtidigt är hon uppe i författandet av en kortserie för tv och webb, tillsammans med kollegan Anna Bergion.
– Den heter Hissvakten och utspelar sig i ett Sverige där folk har slutat dö.
Elin Frost har många drömprojekt.Bild: Elin Wrethov
Hon säger att det är utforskandet och lärandet hon triggas av.
– Jag letar hela tiden efter något, men vet inte riktigt vad. Det är det som gör livet spännande.
Elin och maken flyttade från Stockholm efter att noggrant ha kartlagt möjliga bostadsorter. De köpte tidningen Fokus stora sammanställning "Här är bäst att bo" och Elin Frost listade för- och nackdelar i ett Exceldokument.
– Vi valde ut kriterier som vi tyckte var viktiga. Bra skola var viktigt för mig, och att det var ett sammanhang där människor visste vad en kaospilot är. Sedan var det kriterier som att det skulle vara nära havet och att det skulle gå att få en bra espresso och en chokladboll. Magkänsla var också ett kriterium.
Och de trivs. Förra våren blev Elin Frost ansvarig för Family Corner under Falsterbo Horse Show, utan att egentligen gilla hästar.
– Jag är ointresserad av hästar och andra djur. Men jag är intresserad av barns upplevelse och lärande.
Hon skapade bland annat ett käpphästområde med tillhörande stall för käpphästarna.
På frågan om hon har några drömprojekt kommer svaret snabbt.
– Jättemånga! Ett projekt jag vill göra är att tillsammans med exempelvis naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad utforska hur vi skulle kunna ta tillvara på tången här på näset. Och så skulle jag vilja sätta upp ett återkommande sommarspel tillsammans med Foteviken. Jag tycker att det är en fantastisk plats.
Elin Frost avslutar med att betona att hon inte vill att det ska låta som hon är en sådan "med många bollar i luften".
– Det kan låta som att jag håller på med många olika saker men egentligen handlar allt om samma sak – att försöka förstå hur vi ska leva tillsammans och vad det innebär att vara människa.
Fakta

Checklistan

Namn: Elin Frost

Ålder: 38 år

Familj: Maken Marcus Hedengård som är ambulanssjuksköterska, barnen Eira åtta år och Idun fyra år.

Bor: Falsterbo

Läser just nu: "Det omätbaras renässans" av Jonna Bornemark.

Aktuell: Arrangerar skrivarhelg 16–17 november i samarbete med Spelabäcken i Skanör. Anmälan via www.kulturell.se.

Gå till toppen