Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundratals manifesterade mot våldet i Malmö

Varje morgon cyklar Katharina Beckmann och sonen förbi platsen där 15-åringen sköts till döds. Ljusen och blommorna utanför pizzerian har väckt frågor hos hennes barn. Att delta i onsdagens manifestation mot våld var ett sätt att bearbeta händelsen ihop.
– Han undrar varför de gjort så fint på platsen. Jag har fått berätta att ett barn har dött.

Eskil och Katharina Beckmann.Bild: Patrick Persson
Runt 200 personer samlades på Möllevångstorget under onsdagskvällen för att delta i föreningen No2crimes manifestation mot våldet i Malmö. Maher Turkie, som grundat föreningen, höll tal inför folksamlingen:
– Ett barn föds inte med vapen i hand, utan med kärlek och ett leende!
Maher Turkie har själv en bakgrund som kriminell.Bild: Patrick Persson
Talet spretade, men budskapet gick fram: Samhället måste göra mer för att stoppa våldet och ungdomar på glid måste få mer hjälp från vuxenvärlden.
Manifestationen var en reaktion på mordet på 15-åringen på Möllan i lördags. Syskonen Alihan Özturk och Tuvana Özturk kom tillsammans. De är uppvuxna på Möllan och känner sig rädda.
Nu för tiden tycker Alihan Özturk att det är otrevlig stämning i hemkvarteren. För fem, sex år sedan var det annorlunda, säger han.
– Då kände jag mig trygg när jag var ute. I dag vågar jag inte vara ute och hänga med kompisar.
Vad tror du att ungdomar behöver i dag som kan vända utvecklingen?
– Innan så hade vi fritidsgårdar. Där kunde man skaffa vänner och personalen frågade hur man mådde. Nu har de stängt ner fritidsgården på Johannesskolan. Ungdomarna har tråkigt och måste vara ute. Grupptrycket gör att de knarkar.
Gunilla Ericson och Eva Lundh är grannar och håller på att planera en manifestation i de egna kvarteren.Bild: Patrick Persson
Gunilla Ericson och Eva Lundh bor i stadsdelen Augustenborg.
– Vi vill visa att vi vill ha trygghet i Malmö. Om vi alla går samman så kanske knarkhandeln till slut inte har någonstans att ta vägen, säger Gunilla Ericsson.
Katharina Beckmann och sonen Eskil bor på Möllan. Varje morgon på väg till förskolan har de cyklat förbi pizzerian där människor tänt ljus till minne av den mördade 15-åringen.
Eskil Beckmann besökte torget med sin mamma. Han hade tagit med sig en ljusslinga som lyste upp i novembermörkret.Bild: Patrick Persson
Ljusen och blommorna utanför pizzerian har väckt frågor hos sonen, berättar Katharina Beckmann.
– Han undrar varför de gjort så fint på platsen. Jag har fått berätta att ett barn har dött.
Är det svårt att prata om det som hänt med sitt barn?
– Det är lika bra att försöka prata om det. Eskil ska ju växa upp här. Antingen så flyttar man och tänker att det här får andra lösa, eller så stannar man och försöker hitta en lösning, säger Katharina Beckmann.
Manifestationen på Möllevångstorget lockade runt 200 deltagare. Bakom arrangemanget stod föreningen No2crimes.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen