Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Inga Persson

Inga Persson, Malmö, har avlidit i en ålder av 96 år. Närmast anhöriga är barnen Stefan och Annika med familjer.

Malmö kanotklubb har sorg. En av kanotklubbens hedersmedlemmar, eldsjälen Inga Persson, har gått bort.
Inga var född i Limhamn och växte upp med fem äldre syskon. Efter avslutad skolgång fick hon anställning hos Solidar, först som expedit, senare som lönekontorist. Där tjänstgjorde hon under hela sitt yrkesverksamma liv. 1949 gifte hos sig med Carl-Gustaf (CeGe). Paret fick två barn, Annika och Stefan, som båda blev framstående kanotister, Annika i svensk elitklass.
Inga blev medlem i Malmö kanotklubb (MKK) 1969 tillsammans med maken CeGe och dottern Annika, ditlockad av sonen Stefan som blev medlem 1966.
Under en tjugoårsperiod kom hon att med liv och lust och stor optimism engagera sig i klubbens olika engagemang, särskilt i jourverksamheten, föräldraföreningen och från 1985 klubbens kanadensaruthyrning tillsammans med maken CeGe och Gusten Persson.
Inga och CeGe följde också ofta med tävlingskanotisterna på tävlingar runt om i Sverige, där Inga hjälpte ungdomarna till rätta och hjälpte till med matlagningen. Hon gladdes åt MKK:s framgångar på tävlingsbanan och naturligtvis alldeles särskilt åt att dottern Annika var medlem i kvartetten som 1977 erövrade MKK:s första SM-tecken för seniorer (stafett K-1 4 x 500 m).
Vid juletid under 80- och 90-talet deltog Malmö kanotklubb i kommunens Julmarknad. Inga sålde tillsammans med andra kanotmedlemmar då varm glögg i Glögg-boden (vars verksamhet först tillgick i ett tält) på Stortorget senare på Lilla Torg. Verksamheten pågick i flera år och gav liksom kanadensaruthyrningen klubben ett välkommet ekonomiskt tillskott.
Och vid klubbens Luciafester på 80-talet var det Inga som flera år var Lucia och de övriga medlemmarna i föräldraföreningen tärnor och stjärngossar. 1975–78 ingick hon i styrelsen som kassör.
Inga var glad och positiv till sin natur, omtänksam, vänlig och hjälpsam, rejäl och pålitlig och mycket omtyckt av såväl ung som gammal. Hon höll sig i form med motionssimning långt upp i åren på Kockum Fritid, ofta tillsammans med några klubbkamrater.
Efter makens bortgång 1993 flyttade hon från Broddagatan till Köpenhamnsvägen, där hon länge klarade sig själv, de senaste åren med hjälp av hemtjänstpersonal med daglig tillsyn och dottern Annika, som tittade till henne ett par gånger i veckan och som hade daglig telefonkontakt med henne.
Vid ett besök jag gjorde bara ett par veckor före hennes bortgång hade vi en trevlig pratstund om Malmö kanotklubb och gamla tider och händelser. För sin ålder rörde hon sig bra och mindes utmärkt äldre medlemmar och var lika snar till skratt som i unga år.
Inga var med i sammanslutningen Gamla MKK:are och då jag tog avsked kom vi överens om att jag skulle hämta henne, då sammanslutningen har sin nästa sammankomst.
1987 tilldelades Inga tillsammans med maken CeGe Minkpriset, klubbtidningen Kanotisers hederspris, som delas ut till klubbmedlem som under det gångna året gjort något alldeles extra för klubben. 1988 utsågs hon för mångårigt och förtjänstfullt arbete för MKK till klubbens första kvinnliga hedersmedlem.
För Malmö kanotklubb
Lars Svensson
Gå till toppen