Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tät strid om fransk kommissionär i EU

Ursula von der Leyen och hennes nya EU-kommission har redan försenats i två veckor. En oviss kamp om franske ledamoten Thierry Breton avgör nu om ett snabbt tillträde kan vänta – eller om allt får skjutas upp till 2020.

Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen kan få det svårt att ordna godkänt för franske blivande kommissionären Thierry Breton. Arkivfoto.Bild: Ludovic Marin/AP/TT
Hittills har 23 av de tilltänkta EU-kommissionärerna blivit preliminärt godkända efter förhör i EU-parlamentets olika utskott. Svenska Ylva Johansson är en av dem, även om det krävdes skriftliga svar på en rad extrafrågor innan hon kunde accepteras.
Frankrike, Ungern och Rumänien har dock tvingats nominera helt nya namn, sedan deras förstahandsval stoppats av parlamentet.
Och framför allt för fransk del ser läget fortsatt oklart ut.
President Emmanuel Macron har efter samtal med EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen föreslagit förre finansministern Thierry Breton som kommissionär.
Breton har dock snabbt blivit ifrågasatt på grund av sitt arbete de senaste åren som högsta chef för franska IT-jätten Atos. Inte minst från vänster pekas han ut som ”storkapitalets kandidat”, som flitigt träffat flera av den nuvarande EU-kommissionens medlemmar för att lobba för sitt företags intressen.
Även om Breton redan hunnit sälja alla sina egna aktier i bolaget är misstänksamheten mot honom stor. När EU-parlamentets juridiska utskott i tisdags gav klartecken för att inte några ekonomiska eller juridiska hinder står i vägen för honom skedde det med minsta möjliga marginal, 12 röster mot 11.
”Vem kan tro att han inte kommer att vara frestad att favorisera dem som gjort honom så rik? Att han inte kommer att öppna dörrar för sina gamla kollegor?” skriver franska vänsterledamoten Manon Aubry ilsket på Twitter.
Från höger ges däremot tummen upp.
– Jag tycker i grunden att det är bra att vi kan få fler politiker till kommissionen som kan gå mellan näringsliv och politik. Det har vi alldeles för lite av, säger svenske ledamoten Tomas Tobé (M).
Breton ska höras under torsdagen av EU-parlamentets industri- och inremarknadsutskott. För att godkännas direkt krävs efteråt stöd av två tredjedelar av de två utskottens ledamöter, vilket inte kommer att bli enkelt. Annars väntar sannolikt åtminstone en extra frågestund, innan det räcker med enkel majoritet för ett klartecken.
Samtidigt är det inte omöjligt att motståndet mot honom blir så starkt att han helt petas – vilket i så fall skapar ännu mer huvudbry för såväl von der Leyen som Macron. Nästa EU-kommission kommer i det läget knappast att kunna tillträda redan den 1 december som nu planerat, utan lär då få vänta till januari.
Inte bra, tycker M.
– Vi ska givetvis ha en gedigen process, men det är viktigt att vi får en kommission på plats nu så vi kan ta tag i de stora samhällsproblemen, med en alltför okontrollerad invandringspolitik och klimatutmaningen. Vi måste också förbereda Europa på att det kommer en lågkonjunktur, säger Tomas Tobé i Bryssel.
Fakta

Kommissionärerna som saknas

EU-kommissionen utgörs av en ledamot från varje medlemsland, som nomineras av sina regeringar, men i övrigt endast representerar kommissione och inte sina hemländer.

Tyska Ursula von der Leyen har redan godkänts av EU-parlamentet som ordförande i nästa kommission. 23 av hennes ledamöter har dessutom fått preliminära klartecken från parlamentet. Ytterligare tre ska höras under torsdagen:

* Thierry Breton, Frankrike. Tidigare finansminister och IT-VD, född 1955: nominerad som kommissionär för den inre marknaden och industrifrågor.

* Adina Ioana Valean, Rumänien. Ledamot av EU-parlamentet sedan 2007, född 1968: nominerad som transportkommissionär.

* Olivér Várhelyi, Ungern. EU-ambassadör sedan 2015, född 1972: nominerad som utvidgningskommissionär.

Ursula von der Leyen har även bett Storbritannien att skyndsamt nominera en kommissionär eftersom landet inte kommer att ha lämnat EU förrän efter den nya kommissionen väntas tillträda. Något svar finns dock ännu inte från London.

Gå till toppen