Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Valfrihet inom äldreboenden i Svedala förhalas – politisk vilde satte stopp

Förslaget att införa ett valfrihetssystem så att äldre ska få välja vårdboende i Svedala fick oväntat nej i socialnämnden i början av oktober. Orsaken var då att flera Sverigedemokrater röstade fel. Nu har ytterligare en omröstning hållits och en politisk vilde satte tillfälligt stopp för privatiseringen. Nu ska ärendet återremitteras, skriver Skånska Dagbladet.

Förra gången röstade Sverigedemokraterna fel – under onsdagens möte blev de nedröstade trots majoritet.Bild: Mats Roslund
På onsdagskvällen togs frågan, ännu en gång, upp om att införa LOV för särskilda boenden i Svedala kommun. Den här gången i kommunfullmäktige. 30 ledamöter röstade ja för att tillåta privatisering, men ändå var det minoriteten med 15 politiker som vann.
De 14 ledamötena i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Älska Svedala fick stöd av kommunfullmäktiges färska politiska vilde Ingrid Pedersen (tidigare SD) – och därmed gick oppositionsrådet Ambjörn Hardenstedts (S) yrkande om att återremittera ärendet igenom.
– I kommunfullmäktige finns det en möjlighet till minoritetsåterremiss till skillnad från i nämnderna. Det innebär att om en tredjedel av politikerna röstar för återremiss så blir det så, berättade kanslichef Teresa Fridell efter avslutat möte till Skånska Dagbladet.
Nu hamnar återremissen hos kommunstyrelsen som får ta ärendet vidare för beslut.
Gå till toppen