Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storbedragare åtalas – misstänks ha lurat till sig 85 miljoner

En 31-årig man som är huvudmisstänkt i en omfattande bedrägerihärva åtalas nu vid Blekinge tingsrätt. Mannen från Blekinge misstänks ha lurat 96 personer på sammanlagt 85 miljoner.

Misstänkt storbedragare åtalas i Blekinge. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/ TT
Bedrägeriet har handlat om att få de lurade att investera pengar i en påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Flera av de drabbade sitter därefter med stora skulder.
Målet beskrivs av åklagaren som ett av de absolut största vad gäller grova bedrägeribrott i Sverige.
”Detta är den största och mest omfattande utredning om grova bedrägerier som jag har hört talas om” säger kammaråklagare Kjell Janneson i ett pressmeddelande.
Mannen har tidigare suttit frihetsberövad i Marocko, dit han flydde hösten 2017 efter att härvan uppdagats. Han häktades då i sin frånvaro, greps och utlämnades till Sverige sommaren 2018. Han har suttit häktad sedan dess.
Ytterligare tolv personer greps i målet i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De är misstänkta för olika grader av inblandning, som att ha tagit del av bytet. De åtalas nu för penningtvättsbrott och tre av dem åtalas för osant intygande.
Rättegången startar den 9 december.
Gå till toppen