Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thunberg tar katamaran till klimatmötet i Madrid

Nu är det klart både att och hur Greta Thunberg ska ta sig till klimatkonferensen COP25 i Madrid, skriver hon på Twitter. Klimataktivisten ska segla från Virginia på USA:s östkust till Spanien på en knappt 15 meter lång katamaran.

Bild: Ben Finley
När COP25 bytte kontinent fick Greta Thunberg ändra sina resplaner. En jakt på lämpligt transportmedel över Atlanten har nu gett resultat i katamaranen ”La Vagabonde”, som om allt går bra anländer till Portugal för vidare transport till Spanien och Madrid.
Med sig på resan får Thunberg den brittiska seglaren Nikki Henderson, sin pappa Svante Thunberg och de två australier, Riley Whitelum och Elayna Carausu, som reser jorden runt på katamaranen.
”Jag frågade på sociala medier om någon kunde hjälpa mig att hitta transport tillbaka till Europa. Det är naturligtvis inte lätt att hitta en båt som är redo att segla över Nordatlanten i november. Men det är fantastiskt att se hur många som var villiga att hjälpa till, som Riley, Elayna och Nikki. Genom att segla vill jag ännu en gång belysa att det faktum att det är nära nog omöjligt att leva hållbart i dagens samhällen”, säger Thunberg i ett pressmeddelande.
I en intervju med nyhetsbyrån AFP säger hon att hon hoppas kunna hinna i tid till COP25, som hon har fått en inbjudan till.
– Sedan åker jag hem, tror jag, säger hon.
COP25 skulle egentligen hållas i Chile mellan den 2 och 13 december. Men landet avsade sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter. Spanien erbjöd sig snabbt att ta över mötet på samma datum.
Gå till toppen