Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga spolar alkohol, tobak och cannabis

Ungdomars alkohol- och cannabisdebut kryper uppåt i åldrarna. Arkivbild.Bild: Martina Holmberg / TT
Ungdomars alkoholdebut sker allt senare. De senaste 20 åren har andelen niondeklassare som dricker halverats, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Även andelen unga som testat tobak eller cannabis före 14 års ålder har minskat. Och de som testar blir allt äldre innan de gör det.
”Att debutåldern stiger är förstås positivt ur ett skadehänseende. Särskilt eftersom vi även ser att skolungdomar som debuterar tidigare också har ett mer regelbundet bruk jämfört med de som debuterat senare”, säger Martina Zetterqvist, utredare och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.
Den genomsnittliga debutåldern för de niondeklassare som har använt någon av substanserna är 13,7 år för cigarettrökning, 14 år för alkohol respektive snusning och 14,5 år för cannabis, enligt rapporten.
Gå till toppen