Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalis Loyd: ”Hoppas hela Malmö värmer isstadion på söndag”

Malbasfostrade Kalis Loyd tog en av huvudrollerna när Sverige krossade Israel i upptakten av EM-kvalet i basket med 77–40 och bjöd på bästa möjliga reklam inför hemmamatchen mot Montenegro på söndag i Malmö.
– Jag hoppas hela Malmö värmer isstadion på söndag. Jag ser verkligen fram emot att spela hemma, sa Kalis Loyd till Sydsvenskan.

Kalis Loyd var en förgrundsfigur när Sverige krossade Israel i EM-kvalet.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Över 2 000 biljetter är sålda till matchen mot Montenegro, som kommer att få en helt annan karaktär. Israel kunde nämligen inte alls stå upp mot Sverige på hemmaplan i Tel Aviv.
– Vi visste inget om laget, de har ny coach och nya spelare. Och ibland blir det bra när man går in blint, man är mer alert, sa Kalis Loyd.
Efter första perioden hade Sverige redan avgjort matchen. Då stod det 23–6. Och nye coachen, italienaren Marco Crespi, markerade direkt genom att ge förstauppställningen med Kalis Loyd, tvillingarna Elin och Frida Eldebrink, Regan Magarity och storstjärnan Amanda Zahui massor av speltid.
– Klart vi ska in med starkaste femman och köra över dem direkt. Vi ville vinna med så mycket som möjligt. Det är ju snabba ryck, vi är bara tre lag i gruppen, sa Kalis Loyd.
Vinnaren går direkt till EM, men det gör också de bästa grupptvåorna. Så storsegrar mot Israel kan vara väldigt bra att ha i bagaget.
Det här var Marco Crespis första match med laget överhuvudtaget.
– Han var väldigt väl förberedd, men samtidigt hade vi minimalt med taktik. Det gjorde det lätt för oss att spela och vi gör det väldigt bra många gånger i matchen.
Det var väl bara skyttet som såg rätt rostigt ut ändå på rätt många händer.
– Men det viktigaste är att vi får skotten där vi vill ha dom, påpekade Kalis Loyd.
Som alltså fick stort förtroende och imponerade som vanligt med sitt försvarsspel och sitt snabba smidiga anfallspel. Det blev också tio poäng från den Malbasfostrade spelaren som numera finns i Spanien.
– Coachen har stort förtroende för mig och det betyder mycket. Sen är alltid försvarsspelet min nyckel.
Från bänken kom Louice Halvarsson in och imponerade med 15 poäng (bäst i Sverige), där bakom var det systrarna Eldebrink, Amanda Zahui och så då Kalis Loyd som nådde tvåsiffriga poäng.
– Vi är jättenöjda. Vi kunde ändå rotera laget och alla fick känna på bollen. Vi hade en bra andra och det känns jättebra inför nästa match.
Nu vänder alltså landslaget hem till Sverige och Malmö för match på söndag mot Montenegro. Man lämnar ett Israel som varit oroligare än på länge – israelerna har attackerat mål i Gaza och palestinerna har skickat hundratals robotar mot israelisk mark, men de flesta har stoppats av luftvärn.
Tel Aviv ligger en bit norrut och Kalis Loyd har inte känt någon direkt oro för sig och det svenska laget.
– Nej, inte i vardagen här nere. Det var lite oroligt innan vi åkte iväg, men förbundet har haft kontakt med UD och vi har varit informerade. Vi har haft mycket stöd här. Vi har utöver sjukgymnaster också haft psykolog med oss och alla har varit väldigt på, säger Kalis Loyd och fortsätter:
– Vi har vetat vad vi skulle göras om något skulle ha låtit eller så, men vi har känt oss säkra. Vi har kunnat gå ut på stan, men inte haft så mycket tid, bara vi berättat så att ledningen haft koll på oss
Gå till toppen