Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Sven Stridsberg

Geologen och paleontologen Sven Stridsberg, Harlösa, har som tidigare meddelats avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 74 år. Han sörjs närmast av hustrun Marie-Anne och syskonen Lars och Britta med familjer.

Sven föddes i Fammarp utanför Halmstad 1945 och var son till svampodlaren Harald Stridsberg och dennes hustru Astrid. I unga år flyttade han med familjen till Lockarp utanför Malmö och tog studentexamen vid Kjällängens läroverk i Malmö 1967.
Redan som barn närde Sven ett brinnande intresse för djur, natur och teknik, inte minst tåg och flygplan, och 1968 började han studera geologi vid Lunds universitet. Han blev fil. kand. 1971 och fortsatte därefter med en forskarutbildning i historisk geologi och paleontologi. Sven disputerade 1985 med en avhandling titulerad Functional morphology of Silurian oncocerids from Gotland och blev docent 1991.
Han innehade sedan 1972 olika befattningar vid Geologiska institutionen, först som amanuens och assistent, och från 1983 och fram till pensioneringen som universitetslektor.
Svens forskning behandlade särskilt utdöda bläckfiskar från silurperioden (444−419 miljoner år sedan) och han publicerade en rad vetenskapliga artiklar om deras systematik, skaltillväxt, evolution och funktionella morfologi. Han blev med tiden en auktoritet inom detta forskningsfält och drog sig inte för att presentera sina resultat och nya tolkningar på internationella symposier. Parallellt med forskningen bedrev Sven omfattande undervisning på olika kurser.
Han trivdes med sina arbetsuppgifter och gladdes åt att vi alla hade roligt på jobbet – hans inlägg och humoristiska betraktelser, inte sällan med en kanelbulle i handen, förgyllde många av våra kaffestunder.
Sven hade naturlig fallenhet för undervisning och var en mycket skicklig föreläsare. För studenter och doktorander var han en mentor i ordets bästa betydelse och 1989 blev han belönad med studenternas pedagogiska pris för utmärkta lärarinsatser.
Han var också flitig med att producera läromedel. Av dessa märks i synnerhet Svenska fossil i ord och bild, ett rikt och väl illustrerat arbete som publicerats i flera utgåvor, senast av Studentlitteratur, och använts av tusentals studenter sedan 1970-talet.
Som pensionär behöll Sven sitt intresse för geologi och paleontologi, men engagerade sig även i studiecirklar och hembygden. Han arbetade också oförtrutet vidare med en av sina stora passioner, nämligen flyg och dess historia.
Under hela 25 år var Sven redaktör för Svensk Flyghistorisk Tidskrift och trots en svårartad sjukdom arbetade han oförtrutet med att bli klar med ytterligare ett nummer veckorna före sin bortgång.
Sven var alltid mycket positiv, hjälpsam och bjöd på sig själv, och långt fler än vi som undertecknat denna krönika delar Marie-Annes sorg och saknar en vän och kollega.
För vännerna och kollegorna på Geologiska institutionen i Lund
Per Ahlberg
Mats Eriksson
Kent Larsson
Johan Lindgren
Gå till toppen