Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Ingen ska behöva höra att ha lite huvudvärk hör till livet.”

Det är oacceptabelt att samtidigt som 1,5 miljoner personer lever med huvudvärk som är handikappande får de inte del av den kunskap som skulle kunna hjälpa dem. Jag ska göra vad jag kan för att ändra på det, skriver Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Olika former av huvudvärk är i särklass de vanligaste sjukdomarna i hjärnan och en av de tio viktigaste orsakerna till handikapp i Europa, enligt FN:s fackorgan för hälsofrågor, WHO, skriver Anna Mannfalk (M).

Bild: Jan Carlsson

Annons

Ingen ska behöva höra att ha lite huvudvärk hör till livet, att det bara är att bita ihop, att det inte finns något att göra, du får helt enkelt leva med det. Så får det inte vara när det finns behandling där 90 procent kan leva ett fullgott liv och delta i samhället på samma villkor som alla andra.

Olika former av huvudvärk är i särklass de vanligaste sjukdomarna i hjärnan och en av de tio viktigaste orsakerna till handikapp i Europa, enligt FN:s fackorgan för hälsofrågor, WHO. Att det är så hänger ihop med att kronisk och svår migrän drabbar ungefär 15 procent i alla befolkningar.

De som har migrän får ofta en rejält försämrad livskvalitet. Sjukdomen påverkar både arbetslivet och privatlivet. Unga vågar inte tacka ja till en fest, mammor vågar inte anordna barnkalas, studenter missar lektioner och prov, för att de blivit akutdåliga, eller vågar inte planera in saker eftersom de inte vet om de kan stå på benen när huvudet dunkar och värker tills de kräks av smärta.

Annons

Annons

I Sverige måste 1,5 miljoner personer sätta sitt liv på vänteläge en eller flera dagar i månaden på grund av migrän. Uppgifterna kommer från Svenska huvudvärkssällskapet, en sammanslutning främst för verksamma inom sjukvården som har intresse av migrän och annan huvudvärk.

I Skåne är ungefär 225 000 personer drabbade av migrän, av dem är cirka 22 500 i behov av specialistvård, enligt Lars Edvinsson, professor i medicin vid Lunds universitet.

Men trots att migrän och huvudvärkssjukdomar orsakar både omfattande lidande och stora kostnader är det ingen prioriterad diagnos inom vården.

Forskning av bland andra Lars Edvinsson visar att läkare många gånger har alltför bristfällig kunskap om huvudvärkssjukdomar och vilka diagnosmetoder och behandlingar som finns för dem.

Att inte bli tagen på allvar är att lida i onödan. Av alla som har migrän skulle 90 procent med rätt behandling kunna hantera sin sjukdom utan alltför stor påverkan på livet. Allt enligt Svenska huvudvärkssällskapet.

Lars Edvinsson och Svenska huvudvärkssällskapet beräknar att det svenska samhällets kostnader för vad många uppfattar som lite huvudvärk är flera miljarder kronor per år. I summan ingår kostnaden för sjukfrånvaro, men till det skulle man kunna räkna produktivitetsförlusten vid det som kallas sjuknärvaro, alltså när människor inte kan jobba fullt ut, inte uppnå hela sin kapacitet. Om de som arbetar inom primärvården, på vårdcentralerna, lär sig att identifiera och behandla huvudvärkssjukdomar skulle det ge enorma vinster både för individer och samhället.

Annons

De som behöver specialistvård måste slussas vidare och få hjälp. Men för att det ska ske behövs politiska åtgärder för att den kunskap som redan finns om huvudvärkssjukdomar ska tas till vara på rätt sätt. Sverige har världsledande forskare på området, bland andra Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet och verksam vid Hovepinecenter vid Rigshospitalet i Köpenhamn, som medverkat till att ta fram nya mediciner och behandlingsformer för patienter som lider av huvudvärkssjukdomar. Trots det har svensk vård inte kommit längre. Varför är det så? Kan det vara för att merparten av de drabbade är kvinnor och flickor? Eller handlar det om att blivande läkare under sin utbildning inte får den kunskap som behövs? Oavsett vad orsaken är måste politiker ta ansvar för att en förändring sker. Att titta på hur arbetet på Hovedpinecenter i Danmark är upplagt skulle vara en bra början. Framgångsrika metoder skulle kunna överföras till Sverige. Om alla de 1,5 miljoner människor i Sverige som är drabbade av huvudvärk behandlas på rätt sätt skulle mycket vara vunnet. De allra flesta skulle kunna behandlas inom primärvården, på vårdcentralerna.

Annons

Det är oacceptabelt att samtidigt som 1,5 miljoner personer lever med huvudvärk som är handikappande får de inte del av den kunskap som skulle kunna hjälpa dem. Jag ska göra vad jag kan för att ändra på det.

I riksdagen har Moderaterna tagit initiativ till en nationell handlingsplan för hur migränvården ska hanteras.

Själv har jag också möjlighet som ordförande i Södra regionvårdsnämnden att initiera samarbete som kan göra att huvudvärksvården drivs framåt i södra Sverige.

Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy