Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Redan 2017 under rödgrönt styre beslutades om avveckling av träffpunkterna

Arkivbild.Bild: Albin Brönmark
Svar till Pär-Ola Nilsson (S).
Kvintetten prioriterar framtiden. Lunds kommun behöver överskott för att kunna växa, för att kunna klara oförutsedda händelser och mycket annat. Kommunfullmäktige (KF) har beslutat vår nämnds ram. Alla partier i nämnden ska förhålla sig till den.
En majoritet i nämnden beslöt ett antal åtgärder som till exempel avveckling av träffpunkten på Nibblegården den 1 november i år och restaurangen senast den 31 december, därtill vissa avgiftshöjningar.
Det finns utöver Nibblegården följande lunchrestauranger för seniorer i kommunen: Fästan i Södra Sandby, Mårtenslund (tillfälligt Järnåkraskolan), Papegojelyckan och Vevrehemmet i Veberöd. Lunchrestaurangen i Genarp kommer att öppnas på särskilda boendet Solhem framöver.
Det finns efter den 1 november träffpunkter på följande platser i kommunen: Papegojelyckan, Möllaregården, Laurentiigatan, Virvelvindsvägen, Linero, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp (flyttar till nya lokaler på Solhem senare) och Arkivgatan.
Redan 2017 under rödgrönt styre beslutades om avveckling av träffpunkterna på Norra Fäladen och Östra Torn och att förvaltningen skulle fortsätta arbetet med omstrukturering av träffpunktsverksamheten.
På det särskilda boendet Nibblegården saknas det tillräckligt med personalutrymme. Ledningen bedömer att det finns brister i arbetsmiljön beroende på detta. Genom att använda de lokaler som använts för träffpunktsverksamhet i huset ska verksamheten kunna åtgärda dessa brister. Genom förändringarna får de boende också ett större gemensamhetsutrymme som kan användas till utveckling av de sociala aktiviteterna.
När det kommer till avgifterna för luncherna i kommunen så är det viktigt att bakgrunden blir tydlig.
För 15 år sedan, 2004, fastställdes priset per portion för pensionärer vid köp av kuponghäfte till 40 kronor, sedan dess höjts med 2 kronor. I jämförelse med andra kommuner är skillnaderna stora. Malmö har ett pris på 66 kronor, Helsingborg 70, Kristianstad 55. Justeringen till 55 kronor per portion är helt rimlig och motiverad för att följa med i prisutvecklingen i samhället.
Vi har god service inom hemtjänsten, som vi värnar om. Kvintetten står bakom nämndens övergripande mål att skapa tidsenlig vård och omsorg med individens behov i centrum (IBIC) med hjälp av ny teknik och smarta arbetssätt.
I oktober ställde vi oss bakom förslaget om ändring i frekvens av städ och tvätt. Vi vill poängtera att biståndshandläggaren alltid gör en individuell bedömning. Frekventare städning och tvätt erbjuds om behov föreligger.
Vi står även bakom beslutet för att öka tryggheten inom hemtjänsten genom att införa utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar. Detta fick vi inget gehör av från socialdemokraterna.
Vi ser fram emot en S-internbudget inom den ram som nämnden har fått av kommunfullmäktige. För det kan väl inte vara så att (S) kommer att gå emot KF:s beslut?
Inga-Kerstin Eriksson (C) Kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Dan Ishaq (M) Förste vice ordförande i vård och omsorgsnämnden
Gå till toppen