Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Entreprenörerna viktiga för att stoppa klimatförändringarna.”

Alla goda krafter som vill verka för en bra miljö och för att stoppa klimatförändringarna behöver samarbeta. Det skriver Mia Rolf, vd för forsknings- och utvecklingsparken Ideon Science Park.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bolaget Bintel har patenterade sensorlösning gör att avfall hämtas när det finns behov av det, skriver Mia Rolf.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Texten har uppdaterats.

Samhällsforskning, politik och aktivism räcker inte för att stoppa klimatförändringarna. Entreprenörerna har en viktig roll.

Sex forskare vid Lucsus, Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, påpekar att när det gäller klimatrörelsen och debatten kring den behövs kunskap om hur samhället fungerar. (Aktuella frågor 4/11). Javisst är det så. Det är som med orientering: Om man inte vet var man kommer ifrån och inte vart man är på väg, spelar det ingen roll hur snabbt man springer. Det behövs uthålliga sprinters för att komma fram.

Annons

För att de rätta besluten ska kunna åstadkommas när det gäller att få bukt med klimatförändringarna krävs modiga, envetna och hungriga entreprenörer som kan skapa nya förutsättningar för framtida generationer.

Annons

De sex Lundaforskarna vid Lucsus understyrker att människor alltför ofta tror att mer kunskap om klimatet leder till handling, och påtalar att det också behövs ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

Jag hävdar att ytterligare forskning, även med en samhällsvetenskaplig utgångspunkt, inte leder till mer handling.

Istället måste de som är inriktade på att agera – entreprenörerna och aktivisterna – förenas med dem som analyserar – forskarna – i en gemensam kamp och få dem som beslutar – politikerna och makthavarna i privata bolag – att ta beslut som medför förändring. Och det måste ske nu.

Som vd för Ideon Science Park vet jag att de entreprenörer och innovationer som drastiskt kan ändra samhällets förutsättningar att överleva klimatkrisen redan finns. De befinner sig 500 meter ifrån Lunds universitet.

Några av de innovativa entreprenörsbolag som kan bidra till att rädda klimatet är:

• Bintel, ett företag som arbetar med internetuppkopplad teknik med fokus på avfallsbranschen. Bintels patenterade sensorlösning gör att avfall hämtas när det finns behov av det.

• Snömoln, ett företag som förhindrar överproduktion av mat. Genom att arbeta med prognoserkan Snömoln förutspå hur mycket mat som behöver produceras.

• Greinon, ett bolag som sänker nivån på ljuset där och då det inte behövs. På så sätt minskar samhällets kostnader och negativ miljöpåverkan behöver inte uppstå. Ett exempel är att det går att ställa in när gatubelysning behövs. I den norska staden Bergen har Greinon testat sitt system tillsammans med ett lokalt elbolag och belysningsleverantör. Resultatet blev att kommunen kunde dra ner på sin energiförbrukning med 80 procent utan att tillgången till ljus påverkades på ett negativt sätt.

Annons

• Helios, ettföretagsom utvecklar en avsaltningsteknik som kan rena havsvatten med hjälp av restvärme från industrier.

Tänk inte bort entreprenörerna. Alla goda krafter som vill verka för en bra miljö och för att stoppa klimatförändringarna behöver samarbeta. Nu är tiden inne för att gemensamt överbrygga de svårigheter som finns när det gäller att fatta beslut som påverkar stora delar av samhället.

Mia Rolf, vd för Ideon Science Park.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy