Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förklaringen till succén: ”Ett gott gäng”

Tydlighet, glädje, delaktighet, igenkänningsfaktor. Janne Andersson lyfter fram flera faktorer för att förklara landslagets framgång – och inget pekar enbart på förbundskaptenen. – Vi är ett gott gäng som jobbar tillsammans, som trivs tillsammans, har roligt tillsammans, säger han.

Janne Andersson jublar efter att Sverige besegrat Rumänien med 2–0.Bild: Janerik Henriksson/TT
Sveriges väg till VM i Ryssland gick via playoff-seger mot Italien.
Kvalresan till sommarens EM-slutspel – som avgörs på tolv olika ställen i Europa – blev betydligt kortare. Med 2–0-segern mot Rumänien i Bukarest såg landslaget med förbundskapten Janne Andersson till att säkra andraplatsen i gruppen bakom suveränen Spanien och knep därmed en direktplats till mästerskapet.
EM-platsen adderas därmed till den redan imponerande listan över framgångar sedan Andersson tog över efter Erik Hamrén efter Frankrike-EM 2016.
+ Fyra poäng bakom gruppvinnaren Frankrike, men då Sverige tog hand om andraplatsen före Nederländerna – tack vare målskillnad – säkrades VM-playoff.
+ 1–0 hemma, 0–0 borta. Det var allt som behövdes för att Italien skulle besegras och Sverige skulle bli ett av lagen i världsmästerskapet i Ryssland.
+ Segrar mot Sydkorea och Mexiko ledde till att Sverige vann gruppen i VM. Sedan fortsatte fotbollsfebern med 1–0 mot Schweiz i åttondelsfinalen innan äventyret nådde sitt slut mot England i Samara.
+ Sju poäng på fyra matcher räckte för att vinna Nations League-gruppen före Ryssland och Turkiet.
+ Och nu allra senast: Tvåa i EM-kvalgruppen – och därmed kvalificerat för slutspelet nästa sommar.
Vad som ligger bakom framgångarna?
Svaret är långt, men enkelt. I alla fall enligt Janne Andersson.
Och det handlar absolut inte enbart om förbundskaptenens roll som ytterst ansvarig. Utan snarare om bland annat tydlighet, igenkänningsfaktor, arbetsglädje och delaktighet.
– Vi har ett fantastiskt gäng som jobbar runt omkring. Det tror jag är en stor nyckel till att vi har lyckats få ihop det med spelarna när det är dags för samlingar. Vi är tydliga med hur vi vill ha det i alla frågor. Vi har tillsammans lyckats putsa och städa bort mycket energitapp, säger han.
– När spelarna kommer in ska de känna att nu är det landslaget. Oavsett hur det har gått för dem, om de har vunnit, förlorat, ligger sist, först, spelade inte, missade straff eller vad fan de har gjort på helgen… De ska känna igen sig, få den här igenkänningsfaktorn – nu är det dags, nu är det det här som gäller, nu spelar vi på det här sättet.
En annan del som Andersson tror ligger bakom resultaten är ledarnas glädje.
– Arbetsglädje är ju inte att man springer och skrattar varje dag även om vi nog gör det också, utan det är ju att man gillar att träffas, man gillar att jobba ihop, man gillar att göra grejer ihop. Har vi det i ledarteamet, vilket vi har, då smittar det av sig. Då känner spelarna samma atmosfär. Jag är helt övertygad om att det är en framgångsfaktor.
Förbundskaptenen har även lärt sig att delaktighet gör både det egna och gruppens arbete betydligt lättare och bättre än om det bara är en person som styr och påverkar allt som händer.
– Ger du medarbetare rätt förutsättningar, ger du dem chansen att göra sitt jobb på bästa sätt utan att hålla på att pilla i det – då är min erfarenhet att det kommer tillbaka väldigt bra grejer, säger Janne Andersson.
– Jag är enormt glad för dem jag jobbar med även om man kan tro att deras huvudjobb är att retas med mig. Men det ingår väl i systemet, att de ska jävlas med mig.
Gå till toppen