Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Våldsamt i Paris när Gula västarna protesterar

Fransk polis har beskjutit demonstranter från Gula västarna med tårgas i huvudstaden Paris. Demonstranter har satt bilar i brand och stenar har kastats mot räddningstjänsten, enligt polisen. I helgen väntas 200 demonstrationer äga rum för att uppmärksamma årsdagen av proteströrelsens start.

Demonstranter står i ett hav av tårgas i Paris.Bild: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Demonstranter i Paris samlades på lördagen på flera platser i Paris. Bilder från torget Place d'Italie i södra delen av huvudstaden visar hur luften färgats grå av rök och hur bilar och papperskorgar har satts i brand.
Över 40 människor har omhändertagits av polisen som har svarat våldsamma demonstranter med tårgas under lördagen.
– Vi förväntar oss en svår lördag, säger en källa inom polisen till nyhetsbyrån AFP och tillägger att demonstranter väntas organisera sig med kort varsel för att därmed ta polisstyrkorna på sängen.
Polisen i Paris begärde på eftermiddagen att demonstrationen där ska ställas in på grund av våldet.
”Skandalös attityd från demonstranter som har kastat stenar mot @PompiersParis (brandkåren i Paris) och försenat deras ingripande”, skriver polisen på Twitter.
Över hela landet planeras 200 protester under helgen för att markera årsdagen av demonstrationsrörelsen Gula västarnas start – den 17 november.
I Marseille sågs leende människor i gula västar vifta med flaggor och dela ut flygblad till passerande bilister längs vägen.
De senaste månaderna har protesterna, liksom våldet i samband med dem, minskat. Nu vill demonstranterna visa president Emmanuel Macron att de fortfarande är en röst att räkna med.
Bara i Paris väntas tusentals delta i demonstrationerna, varav några hundra beräknas komma från höger- och vänsterextrema grupperingar vilka ofta legat bakom de värsta våldsamheterna, skriver AFP.
Även i norra Paris drabbade demonstranter samman med polis när de förberedde sig på att marschera genom staden.
Frankrike har en lång tradition av demonstrationer, men det våld som drabbade landet under Gula västarnas protester förra hösten och vintern chockade landet.
Demonstranternas missnöje med de höjda bränslepriserna utvecklades snart till ett allmänt missnöje mot Macron och hans politik. Som svar på protesterna drog presidenten förra året tillbaka den planerade skattehöjningen av bensin och diesel. Han lovade också högre minimilön och att stoppa en planerad skattehöjning för pensionärer, bland annat.
Gå till toppen