Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans Frick

Hans Frick, Landskrona, läkare inom omsorgen och programchef inom MiL Institute, har avlidit i en ålder av 86 år, efter en längre tids sjukdom.

Hans Frick var född i Stockholm men då familjen så småningom flyttade till Skåne, tog han studenten i Ystad. Fadern var apotekare och eftersom intresset för medicin kan tänkas ha utvecklats på ett tidigt stadium, studerade Hans vidare till läkare i Lund.
Efter läkarexamen kom Hans att speciellt intressera sig för personer med intellektuell funktionsnedsättning, eller utvecklingsstörda, som det hette tidigare, när han arbetade i ledande befattning inom verksamheten i Malmöhus läns landsting. Även detta intresse grundlades på ett tidigt stadium eftersom Hans hade en syster med utvecklingsstörning.
Han bidrog starkt till att bygga upp och utveckla ett nytänkande gällande utveckling och omhändertagandet för personer inom området.
Men Hans hade också ett organisatoriskt intresse och föreläste ofta inom vårdens organisationsutbildningar på 80-talet. Hans intresse för människor ledde även till att han under många år var verksam i MiL Institute som programchef och handledare.
Den organisatoriska färdigheten kom också till nytta i hans stora familj, sju barn i tidigare äktenskap, och tre bonusbarn när han blev sambo med Gunnel Ideberg, som stått vid hans sida i många år ända fram till slutet. Därtill ett stort antal barnbarn och barnbarnsbarn, som alla fanns införda på sina respektive födelsedagar i Hans kalender, vilket gjorde att han aldrig missade att uppvakta med en noga utvald bok.
Hans var vår vän, den bästa man kan tänka sig, lågmäld och lyssnande. Han var också navet i vår vinprovarcirkel med sina gedigna kunskaper om viner. Även här lyste organisationsivern igenom eftersom Hans alltid såg till att det fördes protokoll. Efter fyra provningar om året i 30 år blev samlingen av protokoll ansenlig.
Men mest av allt deltog Hans i våra trevliga sammankomster som en kär vän och saknaden blir stor, inte bara efter Hans, utan också efter våra glada vinprovningar som nu nått sitt slut.
Vinprovarvännerna
Monica och Peter Gerhard
Marianne Gunnarsson
Karin och Sven Johansson
Gå till toppen