Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mycket Europaresande väntar EM-supportrar

Sveriges plats i EM är säkrad och svenska supportrar jublar. Det stundande mästerskapet lär dock innebära en del flängande för supportrarna. Men att flänga är svenskarna vana vid, enligt Camp Swedens ordförande. – De svenska fansen är väldigt flexibla, man tar sig dit laget spelar, säger Susanne Wänberg Pettersson.

Sveriges Robin Quaison efter 0-2-målet under fredagens EM-kval match i grupp F mellan Rumänien och Sverige på Arena National i Bukarest.Bild: Janerik Henriksson/TT
Baku, Amsterdam, Glasgow eller Bilbao? Ännu är det oklart på vilka orter och mot vilka länder som det svenska landslaget ska spela sina gruppspelsmatcher i EM-slutspelet till sommaren.
Men den 30 november får vi veta då grupperna lottas. Klart är att två av tre matcher kommer att spelas på samma ort.
– Det innebär att det blir mycket resor, men fördelen är att vi är garanterade två matcher på en spelort, säger Wänberg Pettersson.
– I Ryssland var det mycket värre. Då hade vi tre olika spelorter som låg väldigt långt ifrån varandra så det var riktigt mycket resande.
Varje grupp, A till F, ska spela i två redan bestämda städer. Wänberg Pettersson hoppas att det blir två städer som är enkla att resa till och som man kan ta sig till och från med bil eller tåg.
– Vi tror och hoppas på att det blir bra städer, inte Dublin och Bilbao.
– I och med att Dublin ligger på Irland kommer det säkert bli dyrt och svårt att resa fram och tillbaka.
Många svenska supportrar var till en början kritiska när det stod klart att mästerskapet skulle hållas i tolv olika europeiska städer, säger Wänberg Pettersson.
– Den första reaktionen som vi har fått till oss var att det var väldigt, väldigt negativt, men sedan har man börjat titta på det och känner att det är okej. Det är bättre än Ryssland, det kommer funka och vi löser det.
Mellan den 4 och 18 december kan så kallade guldmedlemmar i landslagets supporterklubb ansöka om biljetter till matcherna via Uefas hemsida. En viss andel av läktarplatserna på de arenor där matcherna ska spelas är säkrade för svenska supportrar. Hur många biljetter den svenska kvoten omfattar går inte att säga i nuläget, eftersom det beror på i vilka arenor Sveriges matcher kommer att spelas, säger Lena Danielsen, biljettchef vid Svenska fotbollförbundet.
– På de mindre arenorna så är det ungefär 5 000 och på de större som i London är det ungefär 12 000 tillgängliga biljetter för supportrarna. Först efter lottningen vet vi, säger hon.
Camp Sweden brukar ha ett gemensamt boende för svenska supportrar vid mästerskap där mellan tre och fem tusen supportrar brukar bo, säger Wänberg Pettersson. Det är något man planerar att ha även under sommarens EM, men var det ska ligga är ännu inte bestämt. Hon känner sig inte orolig för att uppslutningen eller supporterandan kommer att påverkas av de spridda spelorterna.
– Jag tror det kommer bli ett fantastiskt EM med riktigt mycket svenskar på plats.
– Man är beredd på att resa, det är lite upplevelsen också, det blir häftiga tågresor mellan städerna.
TT: Vilka spelorter är drömscenariot?
– München–Budapest, för det är bra körväg, det är hyfsat nära och det är härlig omgivning.
Rättelse: I en tidigare version förekom ett felaktigt efternamn.
Fakta

Här avgörs EM-slutspelet

Grupp A: Italien (Rom), Azerbajdzjan (Baku).

Grupp B: Ryssland (St Petersburg), Danmark (Köpenhamn).

Grupp C: Nederländerna (Amsterdam), Rumänien (Bukarest).

Grupp D: England (London), Skottland (Glasgow).

Grupp E: Spanien (Bilbao), Irland (Dublin).

Grupp F: Tyskland (München), Ungern (Budapest).

Viktiga datum:

22 november: Playoff lottas. Vilka som möter vilka i semifinalerna bygger på Uefas rankning. Hemmaplansfavör i finalen lottas.

30 november: Slutspelet lottas. Värdnationer som kvalat in placeras i respektive grupp. Exempelvis är Italien klart för spel i grupp A i Rom och får två hemmamatcher. De olika seedningsgrupperna bygger på resultat i kvalet.

26 mars 2020: Semifinaler i playoff. De fyra kvalificerade lagen från varje enskild division (fyra) i Nations League möts.

31 mars: Finaler i playoff. Fyra finaler avgör vilka fyra nationer från varje enskild division som kvalar in till EM.

1 april: Kompletterande (om nödvändig) slutspelslottning. Den lottas om en värdnation kvalar in till EM via playoff.

12 juni: Öppningsmatchen i grupp A spelas på Olympiastadion i Rom.

12 juli: Finalen spelas på Wembley i London.

Gå till toppen