Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så blev Adam Schiff ”Mr Riksrätt”

Som ung åklagare skrev Adam Schiff filmmanus för ett kriminaldrama. Nu befinner han sig mitt i en thriller på högsta politisk nivå. Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott har blivit ”Mr Riksrätt” med amerikanerna. En roll som innebär att han både hjälteförklaras och skurkstämplas.

Den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff har blivit den pågående riksrättsprocessens ansikte utåt.Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT
Ordförandeskapet i underrättelseutskottet är en tung post, men normalt inte den mest synliga. Under Donald Trumps tid i Vita huset har detta förändrats.
Utskottet har behandlat flera uppmärksammade undersökningar direkt kopplade till presidentens förehavanden. Först var det Rysslandsutredningen. Nu de tv-sända riksrättsförhören. Därmed har också dess ordförande, Kaliforniendemokraten Adam Schiff, ställts i rampljuset.
Schiff föddes 1960 i det liberala Massachusetts på USA:s östkust men flyttade i högstadieåldern till Kalifornien och Los Angeles med sin familj. Efter dubbla examina från prestigeuniversiteten Stanford och Harvard – i statsvetenskap respektive juridik – tog Schiff i mitten av 1980-talet jobb som åklagare.
Ett mål där Schiff vann en fällande dom mot en FBI-agent som spionerat åt Ryssland gav honom ett namn i juridiska kretsar. Det var också den erfarenheten som fick toppdemokraten Nancy Pelosi att så småningom rekrytera honom till underrättelseutskottet, enligt tidningen The Wall Street Journal. Det skedde några år efter att Schiff inlett sin bana som kongressledamot 2001.
Som kongressledamot betraktades Schiff länge som en del av partiets moderata högerflygel, rapporterar public service-kanalen NPR. Han röstade för invasionen av Irak och det kontroversiella lagpaketet Patriot Act som gav ökade möjligheter att övervaka medborgare i USA.
Schiff representerar att distrikt i Kalifornien där många amerikaner med armeniskt ursprung bor. En hjärtefråga för honom har länge varit att USA ska erkänna massmorden i det Osmanska riket på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker 1915–1917 som folkmord. Erkännandet blev, till Turkiets ilska, verklighet i slutet av oktober. På sin hemsida stoltserar Schiff med att han en gång höll ett tal i representanthuset helt på armeniska.
Vid sidan av karriären är Schiff en mångårig maratonlöpare, även om han i 50-årsåldern börjat favorisera triathlon. Kongressledamoten säger till t ill träningssajten Good att träningen hjälper honom att stressa av och rensa huvudet, något han under Trumps styre ”behöver mer än någonsin”.
Schiff är även vegan och har på Twitter tackat New Jerseysenatorn och presidentaspiranten Cory Booker för veganska cupcakes.
Det manusförfattande som Schiff började med på 1990-talet och som han enligt NPR alltjämt ägnar sig åt på fritiden har hittills inte lett till någon filmatisering. Nu spelar Schiff i stället en central roll i ett verkligt politiskt drama med fokus på USA:s presidentämbete. Och där är han antingen skurk eller hjälte, beroende på vem du frågar.
För Demokraternas sympatisörer har Schiff blivit en lågmäld men nitisk försvarare av landets grundlag. President Trump å sin sida avfärdar riksrättsförhören som en häxjakt och har pekat ut Schiff som ”dubbelkorrupt” och ”opålitlig”.
Fakta

Adam Schiff

Född: 1960 i Massachusetts.

Karriär: Åklagare vid den federala Åklagarmyndighetens Los Angeles-kontor, ledamot i Kaliforniens delstatsparlament, ledamot i kongressens representanthus sedan 2001 där han sedan 2015 leder underrättelseutskottet.

Kuriosa: Är vegan, tävlar i triatlon och skriver på fritiden manus till ett "spiondrama".

Källor: USA:s representanthus, NPR.

Fakta

Bakgrund: Riksrättsutredningen mot president Trump

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring ex-vicepresident Joe Biden, som leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Joe Bidens son, Hunter Biden, nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personlige advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta i syfte att skydda sonen. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden begått något brott i Ukraina.

Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är ett brott mot USA:s stränga valfinansieringslagar. Representanthuset undersöker nu om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt.

Gå till toppen