Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Banken kräver storstädning i Kinesiska muren

Bankens ultimatum: släng ut styrelsen och Sapko Sinani som har vanskött bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren. Rusta upp huset och storstäda ekonomin – annars blir det konkurs.
– Det här är en riktig, riktig mardröm, säger en kvinna som bor i huset.

Banken kräver att den misskötta bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren ska "återställas till beboelig standard", storstäda ekonomin och slänga ut stockholmarna i styrelsen. Annars väntar konkurs.Bild: Bengt Arvidson
De familjer som har köpt lägenhet i Kinesiska muren på Rosengård fryser och lider. Värmen och ventilationen fungerar inte. I tio års tid har de som bor i huset kämpat för få hjälp med vattenskador, trasiga hissar, råttor och andra problem. De boende vill också veta vad styrelsen gör med de drygt fem miljoner kronor om året som föreningen drar in i hyror och avgifter.
Men de som bor i huset har ingen kontroll över sin egen bostadsrättsförening, eftersom Brf Taxeringsrevisorn 2 styrs av tre personer i Stockholm. Den som har har den yttersta makten är Jan Severa, storägare och tidigare vd på det kraschade börsbolaget Prime Living. Vid omröstningar i föreningen har Severas bolag Amun Capital Sweden 76 procent av rösterna, enligt föreningens stadgar.
Bostadsrättsföreningens styrelse kontrolleras sedan tio år tillbaka av Severas gamla medarbetare, stockholmarna Christina Aspefalk och David Färm.
Stockholmarna Christina Aspefalk och David Färm reste ner till Malmö i början av juli för att hålla årsmöte i bostadsrättsföreningen Brf Taxeringsrevisorn 2, som de har styrt i tio år.Bild: Patrik Renmark
Stockholmarna som härskar över Kinesiska muren har i många år struntat i kraven från dem som bor i huset. Stockholmarna har också struntat i krav och hot om vite från Malmö stads miljöförvaltning och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Men nu kliver Handelsbanken in och ställer ett stenhårt ultimatum: föreningen måste storstädas – annars blir det konkurs.
På fyra månader kräver banken att föreningen måste byta ut styrelsen, laga ventilationen, återställa inomhusmiljön "till beboelig standard" och reda upp kaoset i föreningen. Till exempel måste föreningen skapa ett fullständigt register över vem som äger lägenheter i huset, kräva in flera miljoner i obetalda medlemsavgifter och lämna in årsredovisningar för 2017 och 2018.
– Det finns en plan för hur vi ska lösa det här. Vi jobbar febrilt med de delarna, säger styrelseledamoten Christina Aspefalk, som bor i Stockholm och jobbar som ekonomichef på Prime Living.
Handelsbanken säger att det är ”väldigt ovanligt” att banken skickar den här typen av kravlistor till bostadsrättsföreningar. Men ledningen för Brf Taxeringsrevisorn 2 håller på att driva föreningen i fördärvet.
– Styrelsen har under en längre tid uppvisat allvarliga brister i förvaltningen. Trots att detta påtalats under många år, har det inte blivit någon förändring, säger Handelsbankens presschef Mats Olsson.
Ett annat krav från banken är att föreningen byter ut sin fastighetsskötare: den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Sinani kontrollerar den misskötta grannföreningen Brf Thomsons väg. Fram till i våras satt han också i styrelsen för Brf Taxeringsrevisorn 2. Men nu har Sapko Sinani och stockholmarna blivit osams, och kräver varandra på pengar.
Stockholmarna Severa, Aspefalk och Färm styr Brf Taxeringsrevisorn 2, som har 79 lägenheter. Sapko Sinani styr grannföreningen Brf Thomsons väg, som har 67 lägenheter.Bild: Katarina Monikander
Bostadsrättsföreningen måste uppfylla alla krav från banken senast den 30 mars. Annars vägrar Handelsbanken att förnya föreningens lån på 60 miljoner kronor.
Då går föreningen i konkurs – och drar med sig ett 40-tal familjer på Rosengård i fallet. Vid en konkurs förlorar medlemmarna sina bostadsrätter. De som har bostadslån måste dessutom betala tillbaka hundratusentals kronor till banken.
– Det suger verkligen! Det här lägenhetsköpet är bortkastade pengar deluxe, säger en medlem i föreningen.
Bland dem som bor i huset kokar det av ilska. En medlem som Sydsvenskan pratar med säger att stockholmarna i styrelsen beter sig som ”tjuvar” och ”maffiamedlemmar”.
En annan säger:
– Allt är smutsigt! Allt är kaos!
36 personer som äger lägenheter i huset kräver ett nytt årsmöte för att byta ut styrelsen. Men stockholmarna har istället kallat medlemmarna till ett "informationsmöte" nästa vecka.
– Det är en ren fantasigrej att styrelsen ska fixa det här. Nu har de fyra månader på sig att mirakulöst lösa alla problem, som de har struntat i under flera år, säger en medlem.
Den förre börs-vd:n Jan Severa regerar över Kinesiska muren i Rosengård. Ett av hans bolag äger 34 lägenheter i Brf Taxeringsrevisorn 2. Ett annat av hans bolag har 76 procent av rösterna i föreningen.Bild: Johanna Åfreds
Betongbjässen Kinesiska muren byggdes 1971 och användes länge som kontorsbyggnad. För drygt tio år sedan byggdes huset om till 250 lägenheter och delades upp i tre bostadsrättsföreningar. Den som drev hela projektet var stockholmaren Jan Severa.
Men Jan Severa lyckades inte sälja alla bostadsrätterna i Kinesiska muren. Häromdagen fick de som bor i Brf Taxeringsrevisorn 2 veta att nästan hälften av lägenheterna i föreningen – 34 stycken – fortfarande ägs av Jan Severas bolag Skånelängan Borätt AB.
Det bolaget gör en vinst på ett par hundra tusen kronor om året genom att hyra ut sina lägenheter i Kinesiska muren.
Jan Severa vägrar att säga hur han ser på problemen i Kinesiska muren: ”Jag anser inte att det för saken framåt att diskutera detta i media”, skriver Severa i ett sms till Sydsvenskan.
Sydsvenskans granskning av de kapade bostadsrättsföreningarna på Rosengård har hittills gjort att alla riksdagspartier utom KD vill ändra lagen för att skydda de 1,7 miljoner svenskar som bor i bostadsrätt.
Men de som bor i Kinesiska muren sitter fortfarande fast. En kvinna som bor i huset säger:
– Folk här är väldigt arga. För det finns ingen värme. Och det händer ingenting.
Gå till toppen