Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexanderssons nya utmaning – skidalpinism

Med karta och kompass är Tove Alexandersson i stort sett oslagbar. Hon behöver därför en ny utmaning. I vinter blir det därför mindre med skidorientering och mer tävlande i en ny sport – skidalpinism.

Tove Alexandersson under orienterings-VM i augusti.Bild: Geir Olsen/NTB scanpix/TT
För SVT berättar den 27-åriga orienteringsstjärnan att hon tänker tävla mer sparsamt i skidorientering och i stället satsa på skidalpinism i vinter.
– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skidalpinism i vinter, säger hon.
Hon ställer upp i fem världscuptävlingar samt i ett EM i skidsporten som går runt en bana i bergen där man tar sig uppför branterna med stighudar under skidorna, eller med skidorna på ryggen där det är väldigt brant.
– Jag vet inte hur det kommer att gå så det är svårt att ha någon målsättning, men jag kommer absolut inte att sluta med orientering, detta är bara ett extra bra komplement, säger Alexandersson.
– Jag behöver utmaningar för att utvecklas.
Hon sneglar på ytterligare en skidsport i jakten på utmaningar för att utvecklas.
– Jag är sugen på att testa backhoppning. Det kanske vore nånting, säger hon till SVT.
I somras tog Alexandersson tre VM-guld i orientering och förra vintern blev det två guld och två silver i VM i skidorientering.
I fjol tog hon också VM-guld i skyrunning som är terränglöpning i höga och branta berg.
Gå till toppen