Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kataloniens ledare ställs inför rätta

Spänningarna stiger på nytt i Katalonien där regionpresidenten Quim Torra i dag ställs inför rätta för ohörsamhet.

Kataloniens regionpresident Quim Torra i domstolssalen i Barcelona på måndagen.Bild: Andreu Dalmau/AP/TT
Åklagarna vill att Torra förklaras icke valbar till alla offentliga ämbeten under 20 månader – vilket skulle tvinga bort honom från posten som regionpresident.
Rättegången äger rum efter en våg av ilskna och stundtals våldsamma protester, som utlöstes i mitten av oktober då domarna föll mot nio katalanska separatistledare. De dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i försöken att organisera en olagligförklarad självständighetsomröstning, som senare följdes av en självständighetsförklaring från Spanien, hösten 2017.
Quim Torra anklagas för att ha vägrat att ta bort separatistiska symboler från offentliga byggnader inför Spaniens parlamentsval i april. De nationella myndigheterna reagerade särskilt på en banderoll utanför regionregeringens högkvarter med texten ”Frihet för politiska fångar och landsförvisade” och den symbol i form av ett gult band som signalerar stöd för de dömda katalanska ledarna.
Regionregeringen ignorerade två tidsfrister för att ta ner banderollen, innan man slutligen böjde sig för kravet efter hot om ett polisingripande.
Krisen i Katalonien har dominerat Spaniens politiska debatt under lång tid. Inför valet tidigare i november skärpte flera av de nationella partierna sin ton gentemot separatisterna. Längst gick högerradikala Vox, som bland annat krävde att Torra ska fängslas. Partiet gick starkt fram i valet och är nu Spaniens tredje största.
Fakta

Bakgrund: Katalonienkrisen

Den 1 oktober 2017 höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen skulle fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständig. 90 procent röstade ja till självständighet. Men valdeltagandet var lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade röstade.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare att rösta.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en självständighetsförklaring.

Centralregeringen reagerade genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet, med stöd i konstitutionens artikel 155, samt utlysa nyval.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gått i exil i Belgien.

I nyvalet vann återigen självständighetsivrande partier majoritet i parlamentet. Först efter flera försök kunde man välja en ny regionpresident, Quim Torra.

Gå till toppen