Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Legalisera? Ta i alla fall reda på effekterna.

Mads Pedersen, vd i Aurora Nordic, bland cannabisplantorna i företagets anläggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark.Bild: Johan Nilsson/TT
Konkurrens om cannabismarknaden – marijuana och hasch – lyfts nu fram som en huvudförklaring till det upptrappade grova våldet bland landets kriminella gäng.
Det är därför dags att avkriminalisera eget bruk, anser Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
"Det är i stort sett medelklassens knarkande som håller igång gängkriminaliteten i Sverige", hävdar han i Svenska Dagbladet (13/11).
Statsminister Stefan Löfven (S) var i somras inne på liknande tankegångar.
"Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden", sade Löfven till DN (13/8).
När polisen nu genom Operation Rimfrost kraftsamlar i Malmö riktas insatserna särskilt mot gatulangningen.
"Vi tror att den öppna drogmarknaden är anledningen till vad vi ser angående skjutningar. Det handlar om cannabis", hävdar Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus.
Att Sjöstedt och Löfven ägnar sig åt klassretorik och ger samhällets mer bemedlade skulden är kanske inte förvånande. Och att cannabismarknaden är en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk råder det ingen tvekan om. Den årliga omsättningen beräknas uppgå till en halv miljard kronor, lika mycket som för kokain och amfetamin tillsammans.
Fast att en avkriminalisering skulle få de radikala konsekvenser Sjöstedt tycks hoppas på är inte självklart.
I USA är användningen av marijuana för medicinskt bruk numera tillåten i 33 delstater. I ytterligare elva delstater samt i Washington DC är även icke-medicinskt bruk av marijuana lagligt.
I en aktuell amerikansk studie av Washington och Colorado visade legalisering ingen effekt på grövre brott, vare sig i ena eller andra riktningen.
Men det kan finnas andra motiv för att åtminstone avkriminalisera eget bruk.
Lätta droger är inte ofarliga. Det är å andra sidan inte heller alkohol. Men att inneha och bruka alkohol straffas inte. Och medan regeringens politiska mål för alkohol är "minskade medicinska och sociala skador" är målet vad gäller narkotika att all användning ska upphöra.
Denna åtskillnad kan – åtminstone vad gäller lättare droger som cannabis – ifrågasättas på principiell grund.
Sverige utmärker sig genom sin konsekvent repressiva hållning till alla former av narkotika, lätta såväl som tunga substanser. Ändå har lilla Sverige flest narkotikarelaterade dödsfall i den europeiska unionen, 959 år 2017, enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå tidigare i år.
Det är svårt att kalla en politik med så tragiska följder för human eller framgångsrik.
Allt fler länder rör sig mot legalisering. Att även Sverige skulle göra det, ett land där tobaksbruk är hårt reglerat och alkohol endast får säljas via ett statligt monopol, framstår kanske inte som en särskilt trolig utveckling. Kanske inte heller önskvärd.
Det hindrar inte att en noggrann och förutsättningslös utredning, utan direktiv som styr slutsatserna i en viss på förhand bestämd riktning, vore välkommen.
Därefter bör det i alla fall finnas underlag för en narkotikadebatt grundad på fakta om samhällseffekterna. Det skulle inte skada.
Gå till toppen