Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Hedlund: Forskningen ger inga enkla lösningar för att minska gängkriminaliteten

Storstäder runt om i världen har testat olika strategier, med skiftande resultat. Det är dags att börja arbeta långsiktigt på alla plan i samhället, skriver Anna Hedlund, forskare i socialantropologi på Lunds universitet.

Polisavspärrningar efter mordet och mordförsöket utanför en pizzeria på Möllevången i Malmö tidigare i november.Bild: Patrick Persson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Två pojkar skjuts vid en pizzeria. En avlider senare. Två gärningsmän cyklar från platsen. En känslomässig debatt följer medan förövarna fortfarande går fria. Malmös invånare uttrycker frustration och oro: offret var ju ett barn, skjuten till döds en lördagskväll i ett av Malmös mest befolkade områden. Detta när chocken precis lagt sig efter att en ung mamma mördades på öppen gata tidigare i höst. Med den senaste tidens våldsfacit är det många som ifrågasätter vad politiker, beslutsfattare och polisen egentligen gör för att stoppa den grova kriminaliteten och skjutvapenvåld. Finns det ingen lösning?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen