Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlinges kommunalråd ny ordförande i europeisk kärnkraftsorganisation

I två år ska Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, leda arbetet i en intresseorganisation som samlar europeiska kommuner som har kärnkraftsanläggningar.

Pia Almström (M) i Kävlinges kommunhus.Bild: Ingemar D Kristiansen
Group of European Municpalities with Nuclear Facilities (GMF) bildades 1993 och är en intresseorganisation för europeiska kommuner med kärnkraftsanläggningar.
Pia Almströms parti Moderaterna vill se mer kärnkraft. Partiet anser att det behövs för att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären.
Men som ordförande för GMF är Pia Almströms uppdrag inte att ta ställning för eller emot kärnkraft i debatten. Istället är det kommunernas intressen som ska bevakas, i frågor som rör säkerhet, nyetablering, nedmontering och slutförvar av avfall.
Just dessa frågor är på tapeten i Kävlinge där nedmonteringen av Barsebäck 1 och 2 pågår.
– Energifrågan är högaktuell, och GMF kommer att ha ett viktigt uppdrag när framtidens energilösningar debatteras och utvecklas. Det är viktigt att kommunerna blir delaktiga i beslutsprocessen, såväl vid nyetablering av kärnkraft som vid nedmontering, säger Pia Almström (M) i ett pressmeddelande.
Gå till toppen