Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu blir fotbollspappan trygghetsambassadör i Vellinge

Johnny Neldeborn, verksamhetschef i Vellinge IF, har fått utmärkelsen Årets trygghetsambassadör i Vellinge.
I ungdomen räddade idrotten honom från att hamna på glid. Nu vill han själv hjälpa barn och unga till en bra framtid.

– I Vellinge IF jobbar vi med att fostra samhällsmedborgare. Det är föreningens grundfilosofi. Fotbollen är vårt verktyg, säger Johnny Neldeborn som är klubbchef Vellinge IF.Bild: Mats Amnell
Johnny Neldeborn började som ledare i Vellinge IF när hans son började spela fotboll. Han har senare fortsatt som styrelseledamot i föreningen och är sedan 2,5 år anställd som klubbchef.
Utmärkelsen Årets trygghetsambassadör 2019 får han enligt kommunen för att ”aktivt ha arbetat för att skapa goda villkor för kommunens ungdomar genom sina insatser i kommunens föreningsliv och Vellinge IF”.
Själv är Johnny Neldeborn övertygad om att idrott och föreningsliv gör en stor insats för ett bättre samhälle.
– I Vellinge IF jobbar vi med att fostra samhällsmedborgare. Det är föreningens grundfilosofi. Fotbollen är vårt verktyg. Vi vill skapa gemenskap, respekt och förståelse för andra. Jag tror att idrotten är en väldigt viktig ingrediens för att skapa trygghet i samhället, säger han och fortsätter:
– Vi jobbar mycket med utbildning av våra ledare och pratar ofta om mjuka värden. Föreningens epitet är ”Så många som möjligt så länge som möjligt”.
Målet är att få så många barn och unga som möjligt att stanna kvar i föreningen. Alla ska kunna delta utifrån sina förutsättningar.
– Många slutar med idrotten när de är 11-13 år. Samtidigt är det ofta då problemen börjar för en del. Därför är det viktigt att hålla kvar dem i föreningen. Dels för att ha koll och dels för att unga behöver ha människor utanför den egna familjen som kan fungera som förebilder.
Det är en erfarenhet som Johnny Neldeborn bär med sig från sin egen ungdom när han själv höll på att hamna på glid.
– Framför allt var det en tränare som fick mig att tänka annorlunda och välja rätt väg i livet. Jag valde att bryta med flera av mina dåvarande kompisar. Det är jag glad för. En del av dem finns inte kvar i livet idag. Andra lever liv som jag själv inte skulle vilja leva, säger Johnny Neldeborn.
Han menar att det var tränarens engagemang och omtanke som fick honom att lyssna.
– Egentligen hade han ingen anledning att bry sig. Jag var bara en medlem i en förening där han var ideell tränare. Men det gjorde han. Han frågade hur det var och tog sig tid att prata och lyssna.
– Min tränare fick mig att tänka om. Han fick mig att se mer värde i det han sade och visade än det som vissa kompisar stod för, säger Johnny Neldeborn som säger att han är stolt, glad och överraskad över den utmärkelse han nu tilldelats..
Årets trygghetsambassadör delades ut för första gången 2018.
Då gick utmärkelsen till Boo Axelzon och Roland Ripmark, som hade dragit igång grannsamverkan i Höllviken och hjälpt övriga kommundelar att komma igång.
Fakta

Så motiveras valet av trygghetsambassadör i Vellinge kommun

”Årets trygghetsambassadör har genom sina insatser i kommunens föreningsliv och Vellinge IF bidragit i arbetet till att skapa goda villkor och levnadsförhållande för kommunens ungdomar. Föreningslivet har stor betydelse för att stärka sociala förmågor, motverka utanförskap och därmed också för att förebygga brott i vårt samhälle. Pristagarens engagemang inom Vellinge IF främjar att fler ungdomar börjar spela fotboll och också stannar kvar inom idrotten. Pristagaren har genom sitt arbete varit en god förebild och ambassadör för det trygghetsskapande arbetet i kommunen. Priset Årets trygghetsambassadör tilldelas Johnny Neldeborn.”

Gå till toppen