Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räddning av Ving betalas av andra

Kunderna och staten får täcka upp för den kontroversiella räddningen av resebolaget Ving, skriver Svenska Dagbladet.

Likt en frälsande messias skred norske hotellmagnaten Petter Stordalen in som Vings räddare. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
När norske hotellkungen Petter Stordalen härom veckan under stort jubel kunde presentera en räddning av konkursade Thomas Cooks nordiska del, Vinggruppen, mörkades en del av upplägget där mycket av gamla skulder städades undan.
Flera av bolagen i koncernen sattes i konkurs, för att sedan snabbt köpas av Stordalen och riskkapitalbolaget Altor. Effekten blev att tidigare resenärers rätt till förseningsersättningar hamnade i konkursboet, bland annat all de runt 7 000 nordiska resenärer som drabbades när Thomas Cook gick i konkurs måndagen 23 september. Dessa kunders rätt till ersättning hamnar långt ner bland de oprioriterade fordringarna i konkursen, och det är högst oklart om det blir något över till dem när alla skulder räknats samman, skriver Svenska Dagbladet.
På motsvarande vis hamnar löneskulder, semesterlön och intjänade tjänstepensioner, i konkursboet. Och där får staten via lönegarantin respektive försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti täcka upp för Ving Sveriges runt 500–600 anställdas rättigheter, skriver tidningen som pratat med konkursförvaltaren.
Gå till toppen