Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmödemonstranter visar solidaritet med folket i Iran

"Ner med regimen, ner med diktaturen". På onsdagskvällen samlades ett hundratal Malmöbor till manifestation för att visa stöd för protesterna i Iran.

På onsdagskvällen samlades ett hundratal Malmöbor till manifestation för att visa stöd för protesterna i Iran.Bild: Micaela Landelius
– Regeringens styrkor skjuter människor och mer än tusen personer har blivit arresterade. Och det finns inget tecken på att våldet avtar. Därför samlas vi ikväll för att visa vårt stöd, säger arrangören Hasan Salehi, från Iranska flyktingrådet i Malmö.
Regimens plötsliga beslut att chockhöja bensinpriserna utlöste en ny protestvåg i Iran, som under den senaste veckan har spridit sig över landet. Enligt Amnesty International har över 100 människor, både civila och personer inom polisen och säkerhetsstyrkorna, dödats i de våldsamma sammandrabbningarna. Och människorättsorganisationen flaggar också för att siffran kan ligga långt över det, och hänvisar till att informationskällorna är otillförlitliga.
På onsdagskvällen samlades ett hundratal personer vid Triangeltorget för en manifestation mot våldet.
– Vi vill visa solidaritet med det iranska folket och avsky för regimens brutalitet mot människor som bara vill ha ett bättre liv. Folk som har fått nog av av misär och fattigdom, säger Hasan Salehi.
– Vi kräver också att den svenska regeringen agerar starkare mot den iranska regimen. Att de visar att man stöttar folkets strävan efter frihet och jämlikhet.
Situationen har förvärrats ytterligare de senaste dagarna sedan de iranska myndigheterna strypt all tillgång till internet och telefonkommunikation i landet, menar han.
– Folk kan inte få kontakt med drabbade familjemedlemmar. Jag har själv inte kunnat ringa min syster och många är väldigt oroliga, säger Hasan Salehi.
"Det finns inget internet. Jag kan inte ringa mina familjemedlemmar. Regimen har stoppat allt", säger Parvin Mousavi.Bild: Micaela Landelius
Parvin Mousavi som är på plats i folkmassan menar att bensinpriserna bara är den berömda droppen.
– Förtrycket har pågått i fyrtio år sedan islamisterna tog makten. Att vara här ikväll är det minsta jag kan göra, säger hon.
"Alla behöver demonstrera, alla vars folk blir förtrycka på olika platser i världen", säger Eva Lidforsen.Bild: Micaela Landelius
I närheten står Eva Lidforsen, som har stannat till för att lyssna på talen.
— Jag har vänner från Iran, men jag tycker inte att man får så mycket information om vad som händer där genom svenska medier. Det här måste uppmärksammas. Alla behöver demonstrera, alla vars folk blir förtrycka på olika platser i världen.
Där får hon medhåll av Shahab Bahrami.
— Det har gått två år sedan de senaste protesterna i Iran. De slogs ner och sedan har det bara blivit värre och värre. Vi är här för att visa vårt stöd. Västvärlden har bara blundat för brutaliteten.
Fakta

Detta har hänt

Protesterna utlöstes i fredags när den iranska regeringen utan förvarning höjde bensinpriserna med 50 procent. Höjningen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i landet, sedan valutan rasat och USA återinfört sanktioner mot regimen.

Under veckan har iranier i mer än 40 städer demonstrerat och uttryckt ilska över dålig levnadsstandard, statlig korruption och politiskt förtryck.

Källa: TT

Gå till toppen