Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medvind för världens vindkraft

Ökade vindhastigheter i världen ökar förutsättningarna för vindkraft.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Sedan 2010 har den globala genomsnittliga vindhastigheten ökat, visar en internationell forskarstudie publicerad i tidskriften Nature Climate Change. Studien innehåller mätvärden för vindhastigheter på tio meters höjd från drygt 3 000 mätstationer runtom i världen under perioden 1978–2017 och förutom temperaturskillnader konstaterar forskarna att vindhastigheter också påverkas av storskaliga atmosfäriska cirkulationer.
Bara i USA ökade vindkraftens potential med runt 17 procent för perioden 2010–2017, enligt studien. En utveckling som gäller för världen i stort.
”På längre sikt kan användningen av oscillationer med havsatmosfär för att förutse framtida vindhastigheter möjliggöra optimering av turbiner för förväntade hastigheter under deras produktiva livslängd”, skriver rapportförfattarna i Nature Climate Change.
Gå till toppen