Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norwegian får ny vd vid årsskiftet

Det krisdrabbade norska lågprisflygbolaget Norwegian har utsett en ny vd. Det blir Jacob Schram som tar över. Schram tillträder vid årsskiftet, skriver Norwegian i ett pressmeddelande. Han ersätter då den tillförordnade vd:n Geir Karlsen, som återgår till posten som finanschef och vice vd.

Flygbolaget Norwegian, som bland annat har problem till följd av flygförbudet för Boeing 737 Max 8-flygplanen, får ny vd till årsskiftet. ArkivbildBild: Johan Nilsson/TT
Karlsen har lett Norwegian sedan grundaren Bjørn Kjos avgick i somras.
Den 57-årige Jacob Schram har tidigare haft chefsroller i bland annat oljekoncernen Statoil, där han var med och ledde arbetet inför avknoppningen av bensinkedjan Statoil Fuel and Retail inför det att kanadensiska Couche-Tard köpte upp bolaget, som nu heter Circle K.
Schram har även arbetat en tid som senior rådgivare på konsultbyrån McKinsey.
Det förlusttyngda Norwegian genomförde för bara två veckor sedan den tredje nyemissionen på två år. Då tog bolaget in 2,5 miljarder norska kronor för att täcka finansieringsbehoven 2020 och framöver.
Flygbolaget, som tappat över 60 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet, har tidigare i höst även omförhandlat löptiderna på obligationslån för att inte få likviditetsproblem och även sålt av tillgångar för att dra in pengar och lagt ner olönsamma flyglinjer.
Sedan i somras har bolaget inlett ett program med besparingsåtgärder, efter en period av snabb expansion. Siktet är inställt på att minska kapaciteten med 10 procent till 2020.
Gå till toppen