Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stjernfeldt Jammeh: I Malmö ska man kunna bära en Davidsstjärna eller en slöja utan att vara rädd

En Davidsstjärna ska kunna hänga öppet runt halsen och en slöja kunna täcka håret. Det sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) när hon inledde årets budgetdebatt. Torbjörn Tegnhammar (M) beskyllde styret för att låsa in Malmös barnfamiljer i fattigdom genom att ”strössla med bidrag”. Magnus Olsson (SD) angav drömscenariot för 2022: bilda ett politiskt block med M och KD.

Årets budgetsammanträde startade på onsdagsmorgonen med allmänpolitisk debatt. Först upp i talarstolen var finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon berömde Malmö för att vara "den mest globala staden i Sverige" och slog fast att judar och muslimer i staden ska kunna bära Davidsstjärnor eller slöjor utan att behöva vara rädda för diskriminering och rasism.
– Det handlar om anständighet och medmänsklighet att Davidsstjärnan ska kunna hänga öppet kring halsen och slöjan kunna vila runt håret. Det är det Malmö som jag älskar. Där vi uppskattar varandras olikhet. Där vi möts oavsett sexuell läggning och religion, sa hon.
"Vi är trots att vi alla har olika bakgrund först och främst Malmöbor" sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Lars Brundin
Även moderatledaren Torbjörn Tegnhammar talade om Malmös öppenhet.
– Malmö är inte en stad bland andra städer. Vi är en stad som är präglad av mångfald. Bor du i Malmö har du troligen vänner och grannar från hela världen.
Han nämnde stadens historia som fristad:
– Både för judar på 30- och 40-talen, men också för svenska ungdomar som sökt sig till gemenskap och tolerans för att leva fritt och vara sig själva.
Men Torbjörn Tegnhammar sa också:
– Den fristad som Malmö skulle kunna vara är hotad av det totala integrationshaveriet.
"Malmö är inte en stad bland andra städer", sa Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Lars Brundin
Vad han menade med integrationshaveri utvecklade han i en ordväxling om barnfattigdom, med riktning mot Miljöpartiet som fram till 2018 styrde Malmö ihop med S och numera är S-L-styrets samarbetsparti.
– Ni har med Socialdemokraterna försökt lösa barns fattigdom genom att strössla bidrag över deras föräldrar. Barn växer upp i familjer där föräldrarna inte talar svenska och inte vet hur Sverige fungerar och inte går till jobbet och som misslyckas i sitt föräldraansvar. De barnen ser inte en väg in i det svenska samhället. Några av dem blir mördare och sprängare och får sina egna liv förstörda och förstör andras, sa Torbjörn Tegnhammar.
Sverigedemokraternas ledare Magnus Olsson ser invandringen som ett avgörande problem för Malmö.
– Den enskilt viktigaste frågan för oss är invandringsstopp till Malmö och återvandring, sa han.
I sin skuggbudget föreslår SD ett återvändarcentrum för att förmå invandrare att flytta till sina gamla hemländer.
– Människor som väljer att fortsätta leva i utanförskap år efter år menar vi har förbrukat sin rätt att vara här, sa Magnus Olsson.
Katrin Stjernfeldt Jammeh tog skarpt avstånd från idén.
Budgetfullmäktige pågår hela onsdagen och torsdagen.Bild: Lars Brundin
– Befolkningen ses som ett problem! De ska få veta att de helst ska lämna staden och verkligen känna att de inte är välkomna här, sa hon.
Även Centerpartiets Charlotte Bossen markerade avstånd mot Magnus Olsson.
– På sverigedemokratiskt manér vill du få oss att tycka att allt är invandrarnas fel. Här tycker du och jag väldigt olika.
SD har hittills aldrig haft något formellt samarbete med något annat parti i Malmöpolitiken. Men i debatten formulerade Magnus Olsson sitt drömscenario: att bilda ett block med M och även KD, som idag inte har något mandat i Malmö.
– Dock kräver våra väljare att det samarbete vi inleder sker på lika villkor genom kompromiss och samförstånd. Vi måste få tillbaka när vi bjuder till, sa Magnus Olsson.
Då hajade Liberalernas ledare Roko Kursar till.
– Jag vill tacka Magnus Olsson för hans avslöjande ord om att få tillbaka när man bjuder till.
Roko Kursar syftade på att SD efter förra valet 2018 lovade att rösta fram M, C och L till makten utan att kräva inflytande. Att L istället knöt ett samarbete med S berodde på att partiet inte ville ta makten med stöd av SD-röster.
Roko Kursar kritiserade också SD-förslaget att enbart erbjuda husvagnar eller liknande tillfälliga bostäder för hemlösa och nyanlända.
– Enligt mina beräkningar hade det inneburit 500-600 husvagnar i Malmö. Hur förklarar ni för era väljare att det ska skapas ett så jättestort utanförskapsområde?
Roko Kursar sträckte däremot ut en hand mot sin tidigare samarbetspartner Centerpartiet. När Charlotte Bossen (C) anklagade L för att inte göra tillräckliga politiska avtryck svarade han:
– Ni är alltid välkomna att komma och diskutera med oss. Jag är idel öra.
Gå till toppen