Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var tredje läkare utsatt för hot eller våld

En av tre läkare har utsatts för hot eller våld, enligt en enkät från Sveriges läkarförbund. Nu kräver förbundet omedelbara skydds- och utbildningsåtgärder för att förbättra sjukvårdspersonals villkor – och säkra yrkets framtida konkurrenskraft.

En av tre tillfrågade läkare vittnar om hot och våld, enligt en enkät gjord av Sveriges läkarförbund som efterlyser skyndsamma politiska reformer. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sveriges läkarförbund tillfrågade mellan den 23 september och den 21 oktober i år 3 000 läkare runtom i landet om erfarenheterna av våld och hot. Totalt besvarade 2 673 enkäten och 30 procent bekräftar att de utsatts, antingen från patienter eller anhöriga till patienter. Nära hälften av de svarande uppger sig inte heller ha fått någon information om rutiner eller hur man ska agera i hotfulla eller våldsamma situationer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen