Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ätstörningar ökar risk för tidig födsel

Gravida kvinnor som har ätstörningar löper högre risk för komplikationer under graviditeten.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Barn till kvinnor som lider av en ätstörning under graviditeten riskerar att födas för tidigt och vara mindre än normalt, enligt en undersökning från Karolinska Institutet som Ekot rapporterar om.
Studien är den största som gjorts på gravida som har ätstörningar. I den har 7 000 kvinnor som har eller har haft anorexi, bulimi eller andra typer av ätstörningar och som fått barn deltagit. De har sedan jämförts med en stor kontrollgrupp på 1,2 miljoner nyblivna mammor utan ätstörningar.
Hur det påverkar barnen i ett senare i livet ska studeras i en kommande undersökning.
Studien visar också att risken för komplikationer för kvinnor som haft ätstörningar ökar.
– Kvinnor som har haft en ätstörningsdiagnos löper en ökad risk att drabbas av vissa graviditetskomplikationer, säger ST-läkaren och forskaren Ängla Mantel, som gjort studien, till Ekot.
Det gäller exempelvis risken för att drabbas av hyperemesis, en typ av svårt graviditetsillamående, och av anemi, blodbrist under graviditeten.
Gå till toppen