Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Noice väcks till liv i ny rockmusikal

De slog igenom över en natt och var under några korta och intensiva år ett av Sveriges största band. Nästa år får Noice nytt liv i en rockmusikal på Lilla Cirkus i Stockholm. – Det är surrealistiskt att se en yngre version av sig själv, säger tidigare trummisen Fredrik von Gerber.

Tom Schaeferdiek, Isac Aspberg, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg och Andreas Palm är skådespelarna som spelar de unga Noice-bandmedlemmarna.Bild: Karin Wessl n/TT
Musikalen ”Noice – du lever bara en gång” berättar den sanna historien om hur fem tonåringar från Gustavsberg i slutet av 1970-talet sätter ihop ett band, för att inom loppet av några år nå enorm popularitet, och för att sedan plötsligt splittras.
– Vi väljer att kalla det en dokumentär rockmusikal eftersom berättelsen är unik, och inte behöver skrivas om. Vi kommer inte grotta ned oss i missbruket som följde med framgångarna, men vi kommer definitivt ta upp tematiken med vad som kan hända när så unga människor i sån rasande fart får uppleva så mycket framgång, säger regissören och manusförfattaren Robert Lillhonga, under en pressträff på Cirkus i Stockholm.
Musikalen utspelas mellan åren 1975 och 1981, och kommer i huvudsak att bestå av låtar från gruppens tre första album, ”Tonårsdrömmar”, ”Bedårande barn av sin tid” och ”De ljuva livet”, men kommer också få en del nyskrivet material.
I rollen som originalgruppens sångare Hasse Carlsson syns Charlie Grönvall, som sedan sitt ”Idol”-äventyr 2016 bland annat har synts i titelrollen i musikalen ”Aladdin – the adventure”.
– Jag hade inte lyssnat jättemycket på Noice tidigare, men fastnade direkt för hela berättelsen, och på sistone har jag lyssnat konstant. Det är verkligen en låtskatt de sitter på, och tillsammans med manuset kan det bli en hur bra musikal som helst, säger Grönvall.
Hasse Carlsson, som bara var 15 år när Noice slog igenom, dog 2002 efter flera års drogmissbruk. Året innan hade keyboardisten Freddie Hansson gått bort.
– Och med det kommer ju att man behöver ha en viss respekt i hur man gestaltar rollerna, säger Charlie Grönvall.
När musikalen har premiär i oktober 2020 har 40 år passerat sedan bandet fick sitt enorma genombrott. 1980 hade bandet förvisso redan funnits ett tag och hunnit släppa musik, men det var efter ett framträdande i SVT:s ”Måndagsbörsen” som allt tog fart på allvar.
Noice-trummisen Fredrik von Gerber berättar att han blir nostalgisk när han ser ensemblen som ska föreställa ett ungt Noice, kliva ut på Cirkus lilla scen vid pressträffen.
– Det är surrealistiskt alltså. Det är nästan som att se en bild eller filmsnutt. Det är skruvat, och kan ju inte bli mer likt, säger von Gerber.
TT: Hur känns det att de där intensiva åren nu kommer upp till ytan igen?
– Skiten som följde med framångarna kom ju egentligen först efteråt, och nu ligger ju fokus på när det gick bra. Så jag känner bara stolthet inför det här, säger von Gerber.
Fakta

Musikalen

"Noice – du lever bara en gång" är en musikal om bandet Noice och utspelas under bandets storhetstid i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Musikalen har premiär på Lilla Cirkus den 2 oktober 2020.

I rollerna syns bland andra Tom Schaeferdiek, Isac Aspberg, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg och Andreas Palm.

För regin står Robert Lillhonga.

Gå till toppen