Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upp till knesset att utse Israels nye ledare

Israels president Reuven Rivlin ger parlamentet i uppgift att utse landets nye ledare. Ledamöterna får 21 dagar på sig att komma överens om en premiärminister. Arkivbild.Bild: Menahem Kahana/AP/TT
Israels president Reuven Rivlin uppmanar ledamöterna i landets parlament, knesset, att komma överens om en ny premiärminister.
Ledamöterna får tre veckor på sig att hitta en lämplig ledare.
– De kommande 21 dagarna kommer det inte existera något block eller parti. Var och en måste ställa sig frågan: Vad är min skyldighet gentemot Israel?, sade Rivlin till ledamöterna.
Beskedet lämnas dagen efter att Benny Gantz, Blåvita alliansens ledare, misslyckats med att bilda en regering. Tidigare har den mångårige premiärministern Bejamin Netanyahu försökt och misslyckats med samma sak och nu ger alltså presidenten parlamentet i uppgift att lösa regeringspusslet.
Om parlamentet inte kan komma överens väntar ytterligare ett val inom 90 dagar, vilket skulle bli det tredje sedan april i år.
I det senaste valet ledde resultatet inte till några majoriteter i parlamentet och hittills har ingen av aspiranterna till premiärministerposten lyckats samla tillräckligt med stöd.
Gå till toppen