Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldraledigas barn får gå på fritids – ”i mån av plats”

Barn- och skolnämnden ändrade förslaget till nya regler för fritids i Lund. Istället för att barn till föräldralediga måste sluta på fritids, får de stanna kvar så länge det finns plats för dem.

Äldre syskon får vara på fritids framöver när mamma eller pappa är föräldraledig, så länge det inte är brist på platser.Bild: Henrik Rosenqvist
Enligt det ursprungliga förslaget skulle barnen få sluta två månader efter att mamma och pappa gått på föräldraledighet. Så blir det inte.
Justeringen av tjänstemannaförslaget om villkor för föräldralediga skedde på initiativ av den styrande Lundakvintetten och fick stöd av samtliga partier.
– Man får vara kvar på fritidshemmet under föräldraledigheten i mån av plats. I praktiken tror jag inte det är något bekymmer för det är sällan man tar in nya barn i mitten på terminen och att det är överfullt, säger barn- och skolnämndens ordförande Mia Honeth (L).
Hade ni sparat pengar på det här?
– Vi tror inte att man hade sparat så mycket pengar. Det fanns ingen uträkning av det. Det var heller inte det primära syftet med de nya reglerna.
Enligt Mia Honeth var huvudanledningen att göra regelverket tydligare för föräldrar och rektorer. Efter flera revideringar fanns anledning att se över det.
Förslaget att barn som inte har fritids på terminerna inte heller får vistas på fritids på loven gick däremot igenom.
– Går man inte på fritidshemmet normalt sett då är det inte öppet för sommaren. Då hänvisar vi till den lovverksamhet som kultur- och fritidsnämnden har, säger Mia Honeth.
En enig barn- och skolnämnd stoppade också ett förslag om att föräldrar bara skulle kunna få byta mellan kommunala förskolor vid ett tillfälle om året, om det inte finns särskilda skäl. Nu är det beslutat att föräldrar kan byta vid två tillfällen – i augusti och i december/januari.
Gå till toppen