Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Solen kan titta fram över ovanligt molnigt Skåne

Hittills i november har solen lyst över västra Skåne i tolv timmar, jämfört med 72 timmar förra året. Till helgen finns vissa solchanser på lördagseftermiddagen. Ett skifte från det jämngrå kan komma till första advent, nästa helg.

Solen – man har nästan glömt hur den ser ut.Bild: Lise Åserud
Det finns många möjliga skäl att bosätta sig i Skåne.
Ett är att vintrarna inte är lika mörka här som i norra Sverige. Solen fortsätter att gå upp och ner, även om nätterna förlängs fram till 21 december.
Men den som tycker att årets novembermånad har varit ovanligt dyster har rätt. Det visar data från SMHI:s solmätningsstation i Lund.
Till och med lunchtid på fredagen har Lund i november haft tolv soltimmar. Alltså tolv timmar när den direkta solstrålningen över universitetsstaden har varit större än 120 watt per kvadratmeter.
• En normal novembermånad har Lund och västra Skåne 52 soltimmar.
• I november förra året uppmättes 72 soltimmar.
Årets dos av västskånsk novembersol är alltså bara en sjättedel av fjolårets.
I Sverigebotten ligger Växjö, där novembersolen hittills i år bara har lyst i tre timmar.
Vad förklarar den här molnigheten?
– Det har överlag varit många ostadiga lägen i november. När det är ostadigt är det ökad molnighet. Vi har haft en del regnområden som har passerat, säger meteorolog Linus Karlsson på SMHI.
Till helgen är det domsöndag – och SMHI ser inga skiften i prognosen. Molnen verkar bestå.
– Men på lördagen ser det faktiskt ut som att det kan bli någon solglimt över Skånes västra och södra kust, säger Linus Karlsson.
Nästa helg är det första advent. Kan skåningar få ett fint adventsväder?
– Vi ser något skifte i slutet på prognosperioden, i slutet av nästa vecka. Då ser det ut som att molntäcket minskar något. Men den prognosen är fortfarande osäker.
Gå till toppen