Annons

Annons

Annons

Fotografen i fokus

Varför så många ensamma förare i rusningstid?

Hur kommer det sig att fler pendlare inte samåker? Det är något Lundafotografen Ingemar D Kristiansen ofta tänker på när han ser alla ensamma förare i sina bilar. Han begav sig ut för att få en bild av problemet.

Text

Varför kan inte fler samåka? Efter fyrtio år som Lundafotograf häpnar Ingemar D Kristiansen över hur pendlingen och trafiktrycket på E22 ökat.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Varför ville du ta den här bilden?

– Jag ville på något sätt visa att fast vi säger att vi tänker på klimatet – vi källsorterar, äter mindre kött, åker tåg istället för flyg – så är det dagligen tiotusentals skåningar som pendlar ensamma i sin bil mellan bostad och jobb. Tänk om folk i större utsträckning samåkte istället!

Var stod du någonstans?

Annons

– Strax innan Lund Södra, på en cykelbro som går över E22 och där fotograferade jag söderut. Eftersom jag vet när rusningstrafiken är så cyklade jag dit och tog bilden vid klockan 16.20.

Annons

Hur mycket "fix" var det för att få rätt fason på bilden?

– Den här torsdagseftermiddagen var solnedgången röd och alla bakljusen på bilarna gjorde att bilden fick mycket rödstick. Men det är inte svårt att ta bort när man kopierar bilden.

Hur har trafiksituationen ändrats under de drygt fyrtio år du arbetat som Lundafotograf?

– När jag började fotografera i Lund 1975 så var det knappt några köer när det var rusningstrafik på E22, och på Fjelievägen var det inte många bilar som körde. Nu är skillnaden extrem, det är bilar och köer över allt i rusningstrafiken i och omkring Lund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan