Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Hälso- och sjukvården har en viktig roll i att upptäcka våld i nära relationer.”

Kvinnomisshandel, hedersvåld och sexuella övergrepp ska bekämpas med full kraft, skriver företrädare för Liberalerna i Skåne.

Södersjukhuset i Stockholm har en mottagning för våldtagna.Bild: Erik Nylander/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Varje människa har rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck. Men många kvinnor och unga flickor får idag sin frihet kränkt – av en partner som slår dem, av en släkting som kontrollerar deras livsval eller av en manlig kollega som inte respekterar deras kroppsliga integritet. Att det är så kan vi liberaler aldrig acceptera.
Samhället har skyldighet att försvara kvinnors rätt till sin kropp och sin sexualitet. Kvinnomisshandel, hedersvåld och sexuella övergrepp ska bekämpas med full kraft.
Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande folkhälso- och samhällsproblem som finns överallt i samhället och i alla länder. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 35 procent av världens kvinnor någon gång har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. Det finns än idag länder i världen där det är lagligt för män att misshandla en kvinna eller att våldta sin hustru.
Även Sverige behöver göra mer för att garantera alla kvinnors och unga flickors trygghet och frihet. Låt oss lyfta fram tre områden som vi liberaler ser som särskilt viktiga.
1. Krafttag mot relationsvåld. Kvinnor löper större risk än män att drabbas av misshandelsbrott inom hemmets väggar av en person de har en relation med. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäls ungefär 17 000 fall av misshandel där gärningsmannen haft en nära relation med offret. Varje år mördas ungefär 17 kvinnor av en närstående man. Liberalerna vill att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett års fängelse och att den gärningsman som vägrar delta i behandlingsprogram inte ska kunna få villkorlig frigivning i förtid. Som regionpolitiker i Skåne ser vi också hälso- och sjukvårdens viktiga roll för att upptäcka våld i nära relationer. Enligt Region Skånes regionala vårdprogram har vårdpersonalen ett ansvar att identifiera patienter utsatta för våld i en nära relation och ge dem ett professionellt medicinskt och psykosocialt omhändertagande. Om en patient visar tecken som väcker en misstanke om våld i nära relationer ska vårdpersonalen alltid ställa frågor om våld.
2. Nolltolerans mot barnäktenskap och tvångsgifte. Barnäktenskap handlar nästan alltid om unga flickor som blir bortgifta till vuxna män. Många flickor som lever under hedersförtryck bär på en ständig rädsla för att föras ut ur landet för att giftas bort. Liberalerna vill därför inrätta ett nationellt center som samordnar arbetet med att söka efter barn som förts bort på grund av hedersrelaterat förtryck.
3. Stärkt stöd till våldtagna och könsstympade. Under 2018 anmäldes 4 882 sexualbrott i polisregion syd – som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län – varav 1 587 rubricerades som våldtäkt. Liberalerna i Skåne har bland annat drivit igenom att Skåne ska öppna en särskild våldtäktsmottagning för att utveckla den somatiska och psykiska vården för personer som utsatts för sexuellt våld, liksom en specialmottagning för könsstympade kvinnor. Sjukvården har en avgörande roll för att se till att de kvinnor som drabbas av sexuellt våld får hjälp och stöd för att återgå till ett normalt liv. Det är glädjande att Allians för Skåne i regionbudgeten för 2020 anslår ytterligare medel till specialistmottagningen för könsstympade.
På måndag är det FN:s internationella dag för avskaffandet av allt våld mot kvinnor. Vi liberaler kämpar alla dagar på året för kvinnors och unga flickors rätt till ett liv i trygghet och frihet.
Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne och ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd
Louise Eklund, regionråd för Liberalerna i Skåne
Camilla Mårtensen (L), ordförande i sjukhusstyrelsen för Skånes universitetssjukhus
Malin Henriksson (L), ordförande i sjukhusstyrelsen för Ystad lasarett
Gå till toppen