Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös långa väg mot djupt socialt utanförskap

Malmö präglas av stora sociala klyftor och djupt utanförskap. Det beskrivs ofta som grogrunden till den allt mer hänsynslösa kriminaliteten i staden.
Men hur hamnade Malmö där?
Vi lät frågan gå vidare till tre personer med långa perspektiv på stadens utveckling – en Lundaprofessor, en välkänd kommunpolitiker, en pensionerad socialchef.

En bild från Rosengård 1994. En grupp spekulanter har kommit till Herrgården för att titta på de så kallade zigenarhusen. För de nya ägarna blev ebo en affärsidé. De tomma lägenheterna fylldes.Bild: Lars Dareberg
Malmö har alltid varit en delad stad, men de första varningssignalerna om att Malmö var på väg mot en allt farligare segregation kom på senhösten 1994. Malmö stad ville få fram en rapport om hur staden påverkats av att 5 000 flyktingar flyttat hit på bara ett år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen