Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Staffanstorpsreklamen – nu kommer filmen om det ”riktiga Malmö”

Nu kommer svarsfilmen på Staffanstorpsreklamen där en barnfamilj flyr Malmö.
I ”Vi är på riktigt” finns inga statister som kastar burkar, utan Malmöungdomar som berättar om sina drömmar.

”Jag drömmer om att bli fotbollsspelare”. Skärmdump från den 1,5 minut långa videon "Vi är på riktigt”.
Det är samma kvarter, till och med samma port på Möllevången. Lika många ungdomar som står och hänger. Även här en mamma med sin dotter som går förbi. Men där slutar likheterna.
I den nya videon ”Vi är på riktigt” visas en motbild till Staffanstorps reklamfilm som fått så mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Bland kritiken mot Staffanstorpsfilmen är att den, i stället för att berätta om Staffanstorps styrkor, svartmålar Malmö som en stad man vill fly från, med burkkastande ungdomar.
Dramaturgin mellan de båda videorna är liknande. I alla fall inledningsvis. Men där Staffanstorpsfilmens bilder från Malmö är i svartvitt och avståndstagande, har Malmö nu fått färg.
I stället för att följa med en skräckslagen kvinna till Staffanstorp stannar filmaren här vid de fyra ungdomarna som står och hänger i stan. De får berätta om sina drömmar.
”Jag oroar mig jättemycket för framtiden”, berättar en ung kvinna.
”Jag ställer höga krav på mig själv i skolan för att kunna plugga något på universitetet.” Skärmdump från svarsvideon.
En ung man berättar om sin dröm att bli fotbollsproffs.
Men den kanske starkaste rösten kommer från Malmöbon Kamal Masri som skottskadades 2006 på väg till en fotbollsträning.
”I dag jobbar jag som ungdomsledare”, berättar Kamal Masri i "Vi är på riktigt”. Skärmdump.
”Media utmålade mig som kriminell och många tyckte att jag förtjänade det. Jag var ett barn. Jag blev skjuten av Peter Mangs. I dag jobbar jag som ungdomsledare”, säger han.
Seriemördaren Peter Mangs dömdes för flera skjutningar med rasistiska förtecken men blev aldrig åtalad för detta mordförsök. Kamal Masri är dock övertygad om att han blev utsatt för Mangs hatbrott.
Organisationen Helamalmö, som står bakom videon, engagerar sig för att ge unga en meningsfull fritid och samarbetar med Malmö universitet för att inspirera unga till att plugga vidare.
– Vi märker att våra ungdomar ofta misstänkliggörs och att fler och fler etablerade partier anammar en oansvarig retorik. Vi lever med konsekvenserna av det, många unga känner att de inte är önskade i sitt eget hemland. Vi blev förbannade, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, som förklaring till varför de ville göra motvideon.
”Staffanstorspfilmen handlar om att misstänkliggöra. Vi vill motverka den polariseringen”, säger Nicolas Lunabba från organisationen Helamalmö.Bild: Fedja Jakupovic
Han förklarar att de vill mänskliggöra de fyra ungdomarna, låta tittarna höra deras röster och få se dem i ögonen.
Sedan videon släpptes har det blivit många reaktioner på organisationens facebooksida.
– Det är sjukt många som reagerat. En del har gråtit, andra bekräftat att de känner igen sig. Vi hoppas att man börjar reflektera över hur man pratar och vilka signaler man sänder. Vi måste lyssna på varandra, säger Nicolas Lunabba.
I stället för fyra anonyma ungdomar som hänger i ett gathörn får vi möta fyra ungas blickar och röster. Skärmdump från den 1,5 minut långa videon "Vi är på riktigt”.
Gå till toppen